Kri in železo

Nemčija namerava v uporabo vrniti sto tankov Leopard 2, s čimer bo svojo floto tankov povečala na 328 kosov. Poteza bi naj bila odgovor na zaostrovanje z Rusijo in dogodkov v Ukrajini.

Prav ste prebrali, nekoč mogočna Nemčija bo imela nekaj čez 300 tankov. Četudi je le del večjega zavezništva, ki ima na razpolago večje sile, tukaj vidimo vso neodgovornost tistih, ki zaostrujejo odnose z Rusijo. Z državo, ki bo letos v uporabo začela uvajati nove tanke T 14 na univerzalni platformi Armata, s katerimi bi naj nadomestila nekaj tisoč starejših tankov tipov T 90, T 80 in T 72, od katerih jih je čez 2000 v uporabi, čez 10000 pa v rezervi. Na kratko, Rusija bo v naslednjem desetletju imela na voljo nove tanke, ki bodo enakopravni zahodnim tankom, kar tipi, ki so jih imeli v uporabi do zdaj, pogosto niso bili.

Rusija že nekaj let pospešeno modernizira svoje oborožene sile, nadgrajuje staro opremo in uvaja nove tipe orožja, od navadnih vozil, do sodobnih bojnih letal. Jasno je, da se aktivno pripravlja na morebitno vojno z zvezo NATO, medtem ko je na drugi strani veliko govorjenja, a očitno pripravljenosti na oboroževanje, kaj šele na vojno, ni. Sploh evropske članice zveze NATO so vedno bolj le papirnati tigri, ki brez ZDA ne morejo ničesar narediti.

Bismark je nekoč rekel, da velikih vprašanj ne odločajo govori, ampak kri in železo. Vedno bolj postaja jasno, kdo ima v modernem svetu na voljo več železa.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s