Črni scenarij

Zaostritev v Ukrajini privede do NATO sil na zahodu te države in ruskih na vzhodu, med obojimi vlada napetost, občasno prihaja celo do streljanja, a vladajoča svetovna politika še skuša ohraniti mir. Kljub temu so ZDA in zavezniki že v oboroževalni tekmi z Rusijo in možnost izbruha vojne je velika.

Medtem se Islamska država širi po vedno več državah. Damask je padel in postal njihova nova prestolnica, Libija je skoraj v celoti osvojena, Egipt pretresajo spopadi, v Iraku poteka prava, velika vojna z Iranom, ki se je odločil odprto intervenirati. Tisoče beguncev skuša pobegniti v Evropo, kjer se države spopadajo z deflacijo in skoraj nično gospodarsko rastjo ter vedno večjimi pritiski levičarskih in desničarskih alternativ. Grčija je v državljanjski vojni. Teroristični napadi islamskih skrajnežev so po Evropi na sporedu skoraj vsak mesec. Pojavila se je tudi levičarska teroristična organizacija, ponekod prirejajo pohode neonacistov.

Evropska ideja je zaradi pretresov že skorajda mrtva, Britanci silijo ven, Španija in Italija sta v velikih gospodarskih težavah, severna Evropa pripravlja alternativno unijo, sosede Nemčije se vedno bolj bojijo za svojo prihodnost. Poplava beguncev samo še krepi priljubljenost skrajnih desničarjev.

 photo catsanddogs_zpsg26cwuv2.jpg

Zveni kot kakšna Nostradamusova napoved? Mogoče res. Naše vladajoče elite nas s svojo nesposobnostjo še res lahko pripeljejo do tega, črnega scenarija. Ne misliti, da če zdaj vlada mir, ta že jutri ne more izpuhteti. Saj veste, tudi Sirci so ljudje, še predvčerajšnjim so živeli svoja življenja, četudi pod diktaturo, danes pa jim sekajo glave, če so napačne religije. Tudi v Ukrajini so životarili, potem pa je prišel puč in državljanjska vojna in večcevni raketometi so začeli deževati smrt po mestih.

Toda v resnici, sploh ni razloga, da bi bilo tako. Probleme se da rešiti dokaj enostavno, samo manj arogance bogatih in močnih je treba, samo manj provociranja Rusije in neumnih posredovanj na Bližnjem Vzhodu, samo malo bolj ljudem prijazne politike v Evropi. Ampak potem, svet bi bil preveč lep, če bi nam vladali normalni ljudje, mar ne. V takšnem svetu bi lahko živeli v moderni, hitro razvijajoči se in mogočni Evropski Uniji, kjer bi vsem državljanom bilo omogočeno normalno življenje, v Uniji, ki bi branila svoje, a ne posegala na tuje, v Uniji, ki bi vodila neodvisno politiko in ne bi bila le podaljšek ZDA.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s