Tudi črna življenja so pomembna

V ameriškem mestu Baltimore, so pred dnevi izbruhnili nemiri, potem ko je policija zaradi posedovanja noža aretirala temnopoltega Freddieja Grayja. Gray je med vožnjo v policijskem vozilo dobil hude poškodbe, zaradi katerih je kasneje umrl. Proti šestim policistom, ki so bili vpleteni v njegovo aretacijo, so že vložili obtožnice.

Podobno kot v mestu Ferguson lansko leto, so tudi Baltimore pretresli nemiri, zaradi česar so oblasti uvedle policijsko uro. V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj posnetkov, ki so pokazali vso brutalnost ameriških policistov in zasejali nekaj dvoma v njihovo verodostojnost. V tem primeru se je nova tehnologija izkazala za koristno množicam, ne represivnim organom, saj je mogoče z vseprisotnimi pametnimi telefoni, nadzorovati delovanje policistov, ne le obratno. Na tak način je tudi mogoče pod vprašaj postavljati njihove trditve, ko svoje nasilno ravnanje, ki se pogosto konča s smrtjo, opravičujejo, češ da so ravnali po pravilih in da jih je njihova žrtev ogrožala.

Ni res, da so v ZDA žrtve policijskega nasilja samo temnopolti, a z druge strani oceana je jasno videti, da so ti večinske žrtve. Tudi po zaporih ždi neverjetno število mladih temnopoltih moških. Nekaj je narobe z ameriško družbo, da ena skupina tako zelo prevladuje v črni kroniki. Rasizem je lahko, kljub izvolitvi prvega temnopoltega predsednika pred leti, dober odgovor. Problem lahko leži tudi v sami skupnosti, ki ne najde poti, da bi svoje mlade motivirala, da bi svojo prihodnost iskali na poteh poštenega dela in ne kriminala.

 photo baltimore_zpsgu08oxrh.jpg

Če bi ruska ali iranska policija s protestniki ravnala pol tako brutalno, kot to počne ameriška, bi ameriški mediji bili polni poročil o nedemokratičnosti režima, ki zatira svoje državljane. Če bi ruski mediji tako poročali o nemirih, kot to počnejo ameriški, bi jih le ti takoj razglasili za trobila režima. Ob dogodkih, kakršni so nemiri v Baltimoru, se vidi vsa dvoličnost, ki vlada v svetu, ta dvoličnost pa je lahko v opozorilo naivnežem, ki slepo verjamejo v demokratičnost, svobodo in poštenost te ali one države.

ZDA imajo velik problem, ki ni povezan samo s povampirjenimi represivnimi organi, ki so vedno bolj videti kot notranja vojska, ampak tudi s kulturo nasilja. Videli bomo, ali bodo sposobne narediti korak naprej, k boljšim odnosom, v stanje, ko policija marsikje ne bo le okupacijska vojska, ampak partner skupnosti. Korak naprej k bolj miroljubni skupnosti, ki ne bo na cedilu puščala toliko pripadnikov ene barve kože. Korak naprej v svet, v katerem se policisti ne bodo naokoli vozili v oklepnikih in streljali vse povprek.

Advertisements

One thought on “Tudi črna življenja so pomembna

  1. Ubij policaja. Samo 25 procentov črncev pobije največ ostalih, najbolj posiljuje, krade, prodaja drogo. Kot da jih je večina. Tudi življenja belopoltih štejejo, četudi so ravno temnopolti največji morilci.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s