V Afganistanu, pohod Talibanov

V svoji spomladanski ofenzivi so Talibani ogrozili severno mesto Kunduz, poroča The New York Times. Mesto bi naj oblegali iz štirih strani, pri tem pa obkolili cel bataljon afganistanske vojske.

Kmalu bo minilo štirinajst let od ameriškega napada na to državo. Žrtev med ameriškimi in tujimi vojaki v državi po vseh teh letih ni več veliko, ker so se povečini že umaknili in vojno razglasili za takšen ali drugačen uspeh. Odgovornost za mir in red v državi bi naj poslej vzdrževali afganistanski vojaki in policisti, v katere so tuje sile vložile precejšnja sredstva. Toda Talibani niso poraženi, v državo se celo širi veja zloglasne Islamske države. Kakor je bilo očitno od vsega začetka, so Talibani kljub vsem svojim ofenzivam, čakali, da se tuje sile utrudijo. Navsezadnje so tam doma. Nova afganistanska država se medtem ne kaže preveč močna, ne glede na ves denar, ki je bil vložen vanjo. Resnično lahko govorimo o neuspehu tujih sil v tej državi, saj so za seboj pustili krhko tvorbo. Obstaja možnost, da bomo čez nekaj let videli zmagoviti povratek Talibanov na oblast. Ali še kaj hujšega.

Ta vojna proti terorizmu je pričakovano okrepila prav največje skrajneže. Od Libije do Afganistana, od Iraka do Somalije, od Sirije do Jemna, se krepijo sile, katere so se ZDA in zavezniki po napadih enajstega septembra 2011 namerili uničiti.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s