Ruska propaganda – le kopija zahodne

V zahodnih prestolnicah bijejo plat zvona, ker je popolne medijske prevlade konec, s tem pa tudi ni več tako lahko večine lastne in tudi tuje javnosti, prepričati v zgodbe, ki jih prodajajo. Ne le doma, kjer na spletu rastejo alternative, tudi v svetu je tako, le da le še huje, saj imajo države, ki se odločajo konkurirati na medijskem področju, na voljo precej več denarja, kot majhne spletne strani.

Rusija je v zadnjih letih naredila veliko, da bi promovirala svoje kanale, od RT do Sputnika. Ti s svetovno javnostjo ne komunicirajo več v rusčini, ampak kar v angleščini, zaradi česar imajo tudi večji vpliv. Čas prevlade BBC-jev, CNN-ov in New York Times-ov je minil. Pred leti je še bilo mogoče trditi, da če nekaj povedo na CNN, da bodo potem manjši mediji po svetu, sploh pa v zahodnem svetu, nekritično prenesli sporočilo in bo tako dosežena večina javnosti. Zdaj je tako, da se marsikdo odloči drugačne poglede poiskati na spletu ali pri Al Jazeeri in RT.

Leta in leta so zahodni mediji slikali sivo sliko ruske vsakdanjosti. Poznamo jo: večina Rusov je alkoholikov, moški so nasilneži, revščina prevladuje na vseh področjih, hiše so stare lesene barake, nekdanji ponos Sovjetske Zveze se ruši, gorijo stolpnice, podirajo se mostovi, ceste so zanič, povrhu pa povsod prevladujeta korupcija in kriminal. Življenje povprečnega Rusa je nočna mora in ni čuda, da ruski narod izumira. Vse kar je dobro na Rusiji, je njihov glavni izvozni artikel, pozor, to ni nafta!, ampak lepe ženske.

Seveda je trezno razmišljujočemu človeku moralo ves čas biti jasno, da tudi v Vladivostoku živijo normalni ljudje, družine z otroci, ki si tu in tam privoščijo počitnice, imajo svoje stanovanje in avto, gledajo televizijo in v resnici niso nič kaj drugačni od povprečnega Britanca ali Nemca. A mediji so kljub temu mnogim v glave vsadili svoje mračne podobe.

Kar opažam zadnja leta, je da ruski mediji v odnosu do zahoda preprosto reproducirajo zahodno propagando, le da je ta usmerjena v nasprotno smer. Ni ga protesta, ni ga tragedije, ki je ne bi pokrivali. Mislili bi si lahko, da se v ZDA vsak dan streljajo, gorijo stolpnice, protestirajo proti nepravičnemu sistemu, infrastruktura propada, politika pa je preprosto nora. Evropska Unija je po drugi strani združba homoseksualnih degenerirancev, ki je sploh več nima smisla jemati resno.

Med Rusijo in zahodom se vodi informacijska vojna. Zahod jo je vodil že dolga leta, Rusija se je šele nedavno odločila odgovoriti bolj ostro. A vojna to je, vojna za javno mnenje. Nič čudnega, če bi na zahodu ruske medije najraje kar prepovedali, cenzura gor ali dol, in s tem onemogočili vdor drugačnih mnenj. Toda to je v časih spleta skorajda nemogoče. In dobro je tako. Če smo že deležni nenehne propagande, je dobro, da ta ni le enostranska. Med vsem hrupom se tu in tam potem vendarle da izluščiti resnico.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s