Vesti o porazih Islamske države so preuranjene

Čeprav soočena z vojno na večih frontah, z neuspehom proti Kurdom v mestu Kobane, izgubo Tikrita, je Islamska država ne le preživela, ampak je še kako sposobna ofenzivnih akcij. Tako je kot njihova zadnja žrtev padla večina mesta Ramadi, v iraški pokrajini Al Anbar, 110 kilometrov zahodno od Bagdada.

Nič ne kaže, da bi bila IS pred smrtjo. Še več, razmere v regiji in računi njihovih nasprotnikov ji lahko omogočijo še zelo doglo življenje.

ZDA z zavezniki izvaja letalske napade na položaje skrajnežev, toda ti napadi do zdaj niso pokazali kakšnega večjega učinka. Zagotovo so pobrali svojo ceno, a ta cena je za borce z vsega sveta privlačno organizacijo še vedno prenizka, da bi jih lahko zatrla. Pozabiti tudi ne smemo, da ima IS na voljo kar nekaj denarja, ki ga pridobiva s prodajo nafte. V Washingtonu nimajo ravno apetita, da bi še enkrat v Irak pošiljali večje kopenske sile, medtem ko bi jih v Sirijo še težje, saj bi s tem tvegali spopad z režimom v Damasku. Kar jim preostane so operacije posebnih enot, ki pa imajo lahko le omejen učinek.

Iran izdatno podpira svoje zaveznike tako v Iraku, kot v Siriji, toda tudi ta pomoč je za zdaj dovolj le za to, da se v Iraku preprečuje pohod na šiitska področja, padec Bagdada in kot že omenjeno, za zmago v Tikritu. V Siriji so uspehi upornikov v preteklih mesecih pokazali, da iranska pomoč ni dovolj za zmago Asadovega režima

Saudska Arabija z Iranom vodi regionalno vojno preko posrednikov. To vidimo v Jemnu, to vidimo tudi v Iraku, še bolj pa v Siriji. Brez dvoma orožje in denar še vedno pritekata v roke upornikom, vse z vednostjo Turčije in skoraj gotovo tudi ZDA. Veliko tega denarja in orožja potem konča pri IS. Smešno, mar ne, da po eni strani Saudska Arabija podpira skrajneže, ki se borijo proti sirskim oblastem, po drugi strani pa ZDA te skrajneže potem bombardirajo. Takšna je te dni zmeda na Bližnjem vzhodu. A namesto, da bi kdo Saudijce povprašal, kaj pravzaprav počnejo, jim zaradi njihove tesne povezanosti z ZDA, gledajo skozi prste.  Vse dokler bo tako, bodo razne Al Kajde in Islamske države imele veliko maneverskega prostora.

Po drugi strani obstoji realna možnost, da v Iranu sploh nočejo odločilno poraziti Islamske države, saj obstoj velike grožnje sami vladi v Bagdadu pomeni, da je ta še bolj odvisna od svojih zaveznikov. Kar potem omogoča opremljanje in urjenje šiitskih milic in kovanje globljih zavezništev, vse s ciljem, da se doseže prevlada Irana v Iraku.

Da bo zgodba še bolj zanimiva in njen razplet še bolj negotov, dodajmo še zaostrene odnose med zahodom in Rusijo, zaradi kateri slednja ne bo mirno sprejela padca Damaska v roke upornikom, zaradi česar lahko pričakujemo takšno in drugačno pomoč prijateljem v regiji. Rusija bo v tej igri stavila na Iran, Hezbolah in Asada v Siriji.

Islamska država je realnost. S to realnostjo, z njenim nadzorom nad večjimi deli Iraka in Sirije in širjenjem njenega vpliva tudi drugam po svetu, z njeno privlačnos moćjo do mladih muslimanov po vsem svetu, bomo morali živeti. In se soočiti še s kakšnim grozodejstvom, ki ga bodo izvedli. Morebiti tudi v Evropi.

Advertisements

One thought on “Vesti o porazih Islamske države so preuranjene

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s