Islamska država je samo v Mosulu zajela 2300 ameriških Humvejev

Po zmagah v Ramadiju in Palmiri se zdi Islamska država močnejša kot kadarkoli. V Siriji nadzira že polovico ozemlja in potem, ko se je že zdelo, da bo sirski režim prevladal v državljanjski vojni, zdaj grozi, da bodo skrajneži kmalu resno ogrozili celo Damask.

Medtem, ko sirskemu diktatoru Bašarju Asadu z orožjem in vojaki pomagata Iran in Hezbolah, v Turčiji in Saudski Arabiji pa podpirajo opozicijo, ima iraška oblast več podpornikov. V Irak prihaja orožje tako iz Rusije, kot iz ZDA, ZDA izvajajo letalske napade na cilje Islamske države, Iran oborožuje in vodi šiitske milice, prav tako pa v Irak pošilja svoje svetovalce, bržkone pa tudi vojake. Kljub temu do zdaj, razen stabilizacije dela fronte in ponovnega zavzetja Tikrita, iraške oblasti niso imele veliko uspeha.

Razsežnosti katastrofe iraških oboroženih sil nam postanejo jasne ob podatku, da so te samo pri padcu Mosula, po besedah iraškega predsednika vlade, izgubile 2300 ameriških Humvejev. Samo mislimo si lahko, kako zelo takšno poceni pridobivanje ogromnih količin orožja vpliva na vojaške zmogljivosti Islamske države. Hkrati se postavlja vprašanje, če je sploh modro v Irak pošiljati orožje, če obstaja velika nevarnost, da ga bodo potem pridobili skrajneži.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s