Kaj pa ‘varni prostori’ za moške?

Ne, karkoli mislite, Big Bang ni moško zatočišče, kamor se lahko skrijejo, ko spremljajo partnerke v nakupovalna središča.

V resnici je smešno. V Edmontonu, v Kanadi, so moškemu onemogočili vstopiti v trgovino s kolesi zaradi njegovega spola. Tja je prišel z družino, a so ga zavrnili, češ da lahko vstopi le žena, ker se ta dan izvaja program za ženske, trans in ‘Gender Non-Binary’ (naj mi bo oproščeno, če tega ne znam prevesti pravilno in raje puščam v originalu). Šlo je za tako imenovan ‘varen prostor’, kamor moški pač nimajo vstopa, ker bi verjetno, tako si mislim, s svojo prisotnostjo v zadrego spravljali prej navedene. Na tak način bi v trgovini tudi radi dostopali do omenjenih skupin, ki so v manjšini, ko gre za popravila koles.

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo ‘varni prostori’ postali modni tudi v Sloveniji. Da bodo začeli iz debat odrivati bele, heteroseksualne moške, češ da so v družbi priviligirani in naj molčijo, ko drugi govorijo. Da bodo začeli govoriti o tem, da določene besede in geste sprožajo nelagodnost in morajo biti prepovedane ( V New Yorku je kaznivo že, če moški na podzemni sedi s pretirano razširjenimi nogami – to se imenuje manspreading) in da so tudi pogledi lahko nevarni.

Zavili smo v nevarne vode, ko se v imenu boja za enakopravnost začenja kršiti človekove pravice do zdaj prevladujoče skupine. Kaj drugega je to, da na podlagi spola zavrneš vstop v navadno trgovino? Ali da po spletu pozivaš k usmrtitvi vseh belih moških. In še bi se našlo.

Boj za enakopravnost je pomemben, kar pa se nam dogaja zdaj, je samo spreminjanje razmerij moči in začetki diskriminacije v nasprotno smer. V imenu poprave krivic povzročamo nove.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s