Je uničenje Grčije načrtovano?

Zdi se, da je Grčija v svojih odnosih z mednarodnimi finančnimi in političnimi elitami prišla do konca poti. Ujeta v evro območje, obremenjena z nedelujočo politiko varčevanja, ki je še dodatno uničila njeno gospodarstvo in s ‘pomočjo’, ki samo še povečuje njeno zadolženost, medtem ko se denar preliva tujim upnikom in ne grškemu ljudstvu, je Grčija vedno znova soočena z zahtevami po varčevanju in višanju davkov. V neskončnost se to ne more nadaljevati.

Ob zmagi Sirize je bilo jasno, da bo do končnega obračuna prišlo v kratkem. Ne zato, ker bi vlada Sirize bila nesposobna, ampak zato, ker je z zmago alternative v glavah evropskih in mednarodnih finančnih in političnih elit zazvonil alarm. Če je alternativa lahko zmagala v Grčiji, zakaj ne bi mogla v Španiji, zakaj ne enkrat tudi v Nemčiji. Siriza preprosto ne sme uspeti. Seveda Sirize ne moremo kriviti za katastrofalno stanje grških financ. Krivda za to leži pri prejšnjih grških vladah in neustrezni politiki reševanja, ki je samo še poslabšala stanje. Ko bi morali vlagati in zaganjati gospodarsko rast, so uničili domačo potrošnjo in sesuli gospodarstvo, znižali prilive v proračun in se s tem prisilili, da se še bolj zadolžujejo. Po vseh teh letih ‘pomoči’ in ‘varčevanja’, je Grčija še vedno rekordno zadolžena. In ne, dodatno varčevanje ni rešitev za odplačilo dolgov. Če bi vsem grškim upokojencem pokojnine znižali na 200 evrov in državnim uslužbencem plače na 300 evrov, bi se domača potrošnja povsem sesula, gospodarstvo tudi in prilivov v proračun bi bilo spet manj, vlada pa bi se morala zadolževati, da bi lahko odplačevala dolgove. Začaran krog torej.

 photo grexit_zpsu0lljzie.jpg

V zadnjih letih smo lahko videli, da so politične in finančne elite, ki nam vladajo, povsem brezbrižne do trpljenja ljudi. Ne le Grkov, tudi Ukrajincev, Ircev, Špancev, itd… Kar jih skrbi, je njihova prevlada in za ohranitev te prevlade so pripravljene storiti marsikaj. Obstoji resna nevarnost, da bodo iz Grčije skušali narediti primer, kaj se zgodi, če se upreš. Grke kaznovati, jih pahniti v dodatno bedo, morebiti organizirati proteste in barvno revolucijo po vzoru Ukrajine, celo tvegati državljanjsko vojno, vse z namenom, da se volilna telesa drugod po Evropi prepriča, da alternative njihovi politiki ni. Da bo, če bodo volili drugače, kot želijo, sledila boleča kazen. Pa naj svoj glas dajo radikalni levici ali desnici, španskemu Podemos ali francoski Nacionalni fronti.

Vedno bolj očitno postaja, da se konflikt med elitami in alternativnimi gibanji, bodisi na levici, bodisi na desnici, v Evropi ne bo končal na miren način. Tisti, ki imajo moč, le te nočejo izgubiti, ne glede na ceno. Tisti, ki iz leta v leto izgubljajo v krčenju državnih izdatkov, socialnih držav, privatizacijah, pravicah zaposlenih, nižanju pokojnin, se vedno bolj zavedajo, da je potrebna večja radikalnost. Temu bi lahko rekli spopad med oligarhijo in demokracijo, spopad, ki se utegne na koncu razplesti v krvavo morijo.

Kam bo šla Grčija? Morebiti se bo še enkrat več zadnji hip našla rešitev, toda dolgoročno mora slej ko prej priti do preloma. Zdi se, da utegne Grčija postati evropska Venezuela ali Argentina, država, ki se odloči za drugačno, bolj samostojno pot. Kot takšna bo takoj tarča napadov, ki jo bodo skušali predstaviti kot popolnoma propadlo državo. O Venezueli, državi, ki je v preteklem desetletju dosegla zavidanja vreden razvoj na številnih področjih, a jo tarejo tudi številne težave, mediji, ki nasprotujejo njenemu načinu razvoja, poročajo predvsem negativno. Podobno velja za Argentino. Tako bo tudi z Grčijo. Tisti, ki do zdaj niso hoteli videti samomorov, uničenega zdravstva, rekordne brezposelnosti, ampak le grške parazite, ki živijo na račun preostale Evrope, bodo le to vsak dan pripisovali novi grški vladi. Spet, vse z namenom, da se volilno telo drugod po Evropi prepriča, naj le ne da svojih glasov Sirizi podobnim političnim strankam. Z bankrotom, izstopom iz območja evra, uvedbo lastne valute in posledično visoko inflacijo, bo tako ali tako prišlo do hudih šokov in slabih novic bo ogromno. A tudi, če se bo Grčija v kakšnem letu ali dveh končno pobrala, se napadi ne bodo končali.

One thought on “Je uničenje Grčije načrtovano?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s