NSA vohunila za Francozi

Zgornji naslov seveda ni nobena novica. Američani vohunijo za vsemi, verjamemo pa lahko tudi, da niso edini, ki vohunijo. Pridobivanje informacij o delovanju drugih držav je stalna služba marsikatere obveščevalne službe, ne le ameriških.

Po razkritju Wikileaks je NSA vohunila za francoskimi podjetji, predvsem o izvozu industrijskih dobrin, jedrskih elektrarn, letal, hitrih vlakov. NSA je prestregla vse pogodbe in pogajanja vredne več kot 200 milijonov $, v različnih panogah, od telekomunikacij, proizvodnje elektrike, do zdravstva. Pridobljene podatke so potem delili z ameriškimi sekretarji za energijo, za trgovino, za zvezne rezerve in finance, s čimer je bila odprta pot pomoči ameriškim izvoznikom.

Kot vidimo, vojna proti terorizmu ne poteka najbolje. Kljub še nikoli videnem obsegu nadzorovanja prebivalcev vsega sveta, do terorističnih napadov še kar prihaja. Toda morebiti ameriški obveščevalni stroj v prvi meri sploh ni namenjen temu boju, ampak prej zagotavljanju nadaljnje ameriške prevlade. Če poznaš vsebino vseh pogajanj za nove pogodbe tvojih tekmecev, imaš veliko prednost.

Lekcija te zgodbe? Ne zaupaj nikomur, niti zaveznikom. Skrbi za svojo varnost, pazi, da ne vohunijo za teboj in pridobljenega ne uporabljajo v tvojo škodo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s