IMF proti EU

Veš, da si na ladji norcev, ko IMF zveni bolj racionalno kot EU.

Delo:

Reševanje Grčije se znova zapleta, tokrat na strani (predvidenih) posojilodajalk. Mednarodni denarni sklad (IMF) je zaradi drakonskih varčevalnih pogojev, ki jih od Aten v zameno za odobritev novega, že tretjega svežnja finančne pomoči zahtevajo ostale članice območja z evrom, ostro kritiziral v ponedeljek sklenjeni dogovor med Grčijo in posojilodajalkami.

IMF je ocenil, da je grški javni dolg »zelo nestabilen«, in grške evrske partnerice pozval, naj zaradi opustošenja gospodarstva v zadnjih dveh tednih, ki ga je povzročilo zaprtje grških bank in uvedba nadzora kapitalskih tokov, Atene dolžniško razbremenijo precej bolj, kot so to predvidele doslej. IMF med drugim meni, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje dolga, vključno z novimi posojili, in dramatično podaljšati dospelost dolga. Če tega nočejo, bi morale privoliti v posebne letne fiskalne transferje v grški proračun ali sprejeti globok in takojšen odpis posojil Grčiji.

Grčija ima trenutno približno 320 milijard evrov dolga, najnovejša raziskava IMF pa kaže, da bo v prihodnjih dveh letih dosegel vrh s približno 200 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP) − ta delež so v prejšnji analizi pred dvema tednoma ocenjevali na 177 odstotkov BDP. Do leta 2022 se bo dolg predvidoma znižal le na okoli 170 odstotkov BDP, kar je manj od prejšnje ocene, ki je bila pri 142 odstotkih BDP, piše STA.

200% zadolženosti glede na BDP je veliko. Skoraj toliko kot zadolženost Japonske. Po projekciji, ki sem jo videl pa bi lahko ta odstotek narasel na 300. Ne, Grki ne bodo nikoli odplačali teh dolgov.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s