Ukrajina še vedno v razsulu

Medtem ko je bila pozornost večine medijev usmerjena na pogajanja med grško vlado in drugimi članicami evro območja, je na zahodu Ukrajine, v mestu Mukačevo, če nekaj deset kilometrov oddaljenem od madžarske meje, s tem pa meje Evropske Unije, prišlo do spopada med pripadniki nacionalističnega Desnega sektorja in policijo. Ne, v Ukrajini ni miru. Ukrajina ni doživela demokratičnega preporoda in pohoda svobode, ampak se je od državnega udara proti predsedniku Viktorju Janukoviču, potopila še globlje v živi pesek.

Med uporniki v Donecku in Lugansku in med ukrajinsko centralno oblastjo, podprto s številnimi prostovoljnimi bataljoni, po ukrajinskem porazu v Debalcevu in pogovorih v Minsku, v glavnem vlada premirje. No, to premirje se krši vsakodnevno, strani se medsebojno obstreljujeta, prihaja tudi do omejenih spopadov, česar ni, so večje operacije, s katerimi bi ena ali druga stran poskušala zavzeti večje ozemlje. Obe strani se seveda pripravljata na nadaljevanje vojne. Zahod oborožuje in uri ukrajinsko vojsko, iz Rusije upornikom prihajajo na pomoč prostovoljci in orožje. Obnovitev spopadov je skorajda neizbežna.

A oblast v Kijevu nima težave samo z uporniki na vzhodu in z namišljeno invazijo rednih ruskih sil, ki da pomagajo upornikom, da bi iz Ukrajine izrezali še eno območje, potem, ko so to storili na Krimu. Gospodarstvo se je sesulo. V enem letu se je skrčilo za 17 %. Revščina je huda, saj je BDP na prebivalca le okoli 2000 $ na prebivalca. Glede na to, da državo obvladujejo oligarhi, si lahko mislimo, v kakšni bedi ždi večina prebivalstva. Inflacija je zrasla na 57 %, zadolženost države glede na BDP pa je pri 74 %. Ta odstotek se bo še povečal, če se bo gospodarstvo krčilo, izdatki za obrambo pa bodo ostajali visoki ali se bodo še povečevali.

Še večja težava za centralno oblast v Kijevu pa se zdi obstoj nacionalističnega tabora, ki poseduje svoje oborožene enote. Ker se je ukrajinska redna vojska izkazala za popolnoma neuporabno, so se hitro z začetkom državljanjske vojne pojavile prostovoljne enote, ki so se pogosto mobilizirale iz fašističnih skrajnežev. Desni sektor predstavlja renesanso fašizma v Evropi, kar je zelo nevaren razplet dogodkov. Ukrajina navsezadnje ni na koncu sveta, je bojišče v soseščini, bojišče, kamor se hodijo boriti pripadniki skrajnih nacionalistov iz vse Evrope. Tam namreč vidijo spopad za čisto, belo Evropo, za prvi korak, da svoje zamisli enkrat uresničijo tudi drugod po Evropi. To je zelo podobno, kot je za nekatere muslimane privlačna Islamska država.

Vzroki za spopad v Mukačevem so malce nejasni, kaže pa, da je do spopada 11. julija, med pripadniki Desnega sektorja in ljudmi poslanca v Radi, Vasilija Lania, prišlo zaradi nesoglasij zaradi tihotapljenja cigaret. Pripadniki Desnega sektorja so zatrdili, da so se le borili proti kriminalu in korupciji, ki sta v novi Ukrajini vseprisotna, kakor sta bila tudi v stari. A prej je šlo za čisto navadno kriminalno zadevo, v katero so se kmalu vključili policisti, ki bi jih naj na pomoč poklical prav poslanec. Dolga zgodba na kratko, dva mrtva, nekaj ranjenih, razstreljen policijski avtomobil in konflikt med vlado in nacionalisti. Medtem ko se je centralna oblast odločila, da uniči, če se ne predajo, pripadnike Desnega sektorja v Mukačevu, so se ti odločili protestirati po večih mestih Ukrajine. Pojavile so se celo govorice, da bo njihov voditelj, Jaroš, s fronte odpoklical svoje enote.

V Ukrajini centralna oblast nima monopola nad nasiljem. Obstajajo oborožene enote, ki so neodvisne in jim ukazujejo drugi. Takšna država je vedno v nevarnosti, da pride do spopadov med centralno oblastjo in oboroženimi silami izven njenega nadzora. Prej ali slej mora priti do zmage ene ali druge strani. Če bo v Ukrajini zmagala centralna oblast, bo to pomenilo nadaljevanje prevlade oligarhov, ki se bodo skrivali za fasado demokracije, če bodo zmagali skrajneži pa dvig pošasti na vzhodu Evrope, s katero se bo prej ali slej moral spopasti tudi zahod, ne le Rusija.

Ukrajina je še vedno v razsulu in bo v takšnem stanju ostala pe kar nekaj časa.

Advertisements

One thought on “Ukrajina še vedno v razsulu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s