Cipras odstopi in razbije Sirizo

Grški predsednik vlade, Aleksis Cipras, je odstopil in s tem tlakoval pot predčasnim volitvam, do katerih bi naj prišlo 20. septembra. Njegov podpis dogovora z upniki, ki je Grčiji zagotovil 86 milijard evrov nove pomoči, pri tem pa državo spremenil v kolonijo, vse to potem, ko so Grki na referendumu takšni politiki rekli ne in zdaj še odstop, je povzročil razkol v vladajoči Sirizi. 25 poslancev Sirize je ustanovilo neodvisno poslansko skupino.

Grčija bo z novo pomočjo glede na BDP zadolžena z več kot 200%. Zelo malo možnosti je, da bo te dolgove s politiko, ki ji jo vsilujejo, kdaj sposobna odplačati.

Zavedati se moramo, da noben problem ni bil rešen, da se grška tragedija še ni končala in da bo slej ko prej sledil naslednji del nadaljevanke. Evropske politične elite so storile vse, da onemogočijo uspeh alternative v Grčiji in s tem preprečijo, da bi se kaj podobnega zgodilo še v Španiji, Italiji, na Portugalskem ali kje drugje. Siriza ni smela uspeti pa četudi bi to pomenilo, da se Grčijo vrže iz evra in potem skuša potisniti v čim hujšo katastrofo. Če te katastrofe ne bi bilo, bi za vtis katastrofe že poskrbeli množični mediji, vse z namenom, da se dodobra prestraši volivce po drugih državah. Z reševanjem Grčije to nima veliko skupnega.

Gre za začasno zmago. Denar se bo še vedno stekal v Grčijo, od koder se bo takoj zatem odtekel k upnikom, ne da bi Grki od tega kaj imeli. Grčija bo prisiljena v razprodajo, s čimer se bodo okoristili vsi drugi, le grška država sama ne, saj bo denar od prodaje spet šel takoj k upnikom. Zahtevalo se bo vedno hujše reze v proračun, zaradi česar bodo trpeli upokojenci, zaposleni v javnem sektorju, prejemniki socialne pomoči, ob tem pa bo ob visokem dolgu države še vedno mogoče Grke kriviti, da ne storijo dovolj, da so lenuhi in tako dalje. Do naslednjega zloma in potrebe po dodatni pomoči.

Zakaj je Cipras podpisal  sporazum, za katerega še sam ne verjame, da bo prinesel rešitev? Odgovor se morebiti skriva v njegovi veri v evropski projekt in v strahu za dobrobit državljanov Grčije.  Po eni strani tako očitno ni hotel zapustiti območja z evrom in poskusiti srečo na bolj samostojni poti. Zaradi tega tudi ni bilo ruskih turistov s kovčki denarja. Ker Cipras tega ni hotel, ker je hotel obdržati evro in ostati del evropskega projekta. Zaradi tega se je bil pripravljen povsem ponižati in za ene postati izdajalec, za druge pa populistični klovn, iz katerega se lahko norčujejo in s tem po Evropi svarijo volivce, naj nikar ne mislijo, da si lahko kdaj izvolijo drugačno politiko. Po drugi strani se je Cipras morebiti zbal trpljenja, ki bi ga ob samostojni poti evropske elite deževale nad grško ljudstvo. To bi vsekakor storile in bi bilo grdo.

Moram priznati, da takšno razmišljanje razumem. Dobri ljudje se pogosto pustijo ponižati, da ne bi povzročili dodatnega trpljenja, ali ker naivno verjamejo  v velike zamisli, ki bi nas naj združevale. Toda to je politika in če kaj, je ta evropska med najbolj brezobzirnimi. Tukaj nikomur ni mar za navadne ljudi. Tukaj nikomur ni mar za cele države. Poglejte le, kakšen je odnos do Ukrajine ali do beguncev, ki se valijo proti severu in zahodu Evrope.

Je zgodba Aleksisa Ciprasa že končana? Ni rečeno. Vsekakor je s svojo predajo zadal hud udarec socialistični alternativi in to se utegne poznati že na volitvah v Španiji. Toda po drugi strani lahko še izzide kot zmagovalec na predčasnih volitvah in s politično stranko, v kateri ne bo več bolj radikalnih članov, skuša preživeti pod pogoji, ki jih je sam sprejel v pogajanjih z upniki. In upa, da mu enkrat le uspe doseči odpis dela dolgov in državo reformirati tako, da bo imela spodobno gospodarsko rast.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s