O sirskem potnem listu in nevarnosti, ki jo predstavljajo begunci

Pri enem izmed napadalcev v Parizu so našli sirski potni list, kasneje je prišlo potrdilo iz Grčije, da je oseba s taistim potnim listom tam vstopila v Evropsko Unijo. Sklep je preprost. Islamska država je po balkanski poti, med begunci, v Francijo poslala samomorilskega napadalca.

Imeti moraš razlog, da nekoga pošlješ po nevarni poti iz Sirije, preko Turčije in Balkana, vmes se lahko tudi utopi, v Francijo, ko imaš tam na voljo dovolj drugih. Navsezadnje odhajajo mladi muslimani v Sirijo, v tisočih, ne nekaj deset ali sto, da bi se tam borili, torej ni problem v borcih. Če mislite, da je v Siriji pač mogoče lažje izuriti terorista, imate prav, toda, veste, ti ljudje imajo tako francoske ali belgijske potne liste, kadarkoli lahko pridejo čez prepustno turško mejo in sedejo na letalo in se vrnejo v Francijo ali Belgijo. Če mislite, da imajo zahodne države na voljo dovolj agentov, da vse te povratnike nadzorujejo, in kar nekaj jih je, ki so se že vrnili iz Sirije, se motite.

Ne, Islamski državi res ni treba teroriste v Evropo pošiljati pomešane med begunce. Imajo pa razlog, da Evropejce prepričajo, da to počnejo. Težko verjetno namreč, da bi francoske oblasti na prizorišču napada podtaknile sirski potni list, da bi, kaj, imele opravičilo za kopensko posredovanje v Siriji? Videli bomo kmalu, kako prazne so njihove besede o neusmiljeni vojni proti Islamski državi. Ne, pripadniki Islamske države so sami želeli, da francoske oblasti najdejo sirski potni list, drugače ga te niti ne bi našle. Strah je dobro orožje. Po drugi strani pa, pripadniki Islamske države niso tako neumni, da ne bi razumeli razmer v Evropi, vsega strahu in sovraštva, ki ga sprožajo prizori prihajajočih beguncev. Napadi tudi služijo zaostrovanju razmer, večanju sovraštva, zaradi česar je lažje pridobivati še več simpatij med mladimi muslimani po Evropi.

Množice beguncev in migrantov, kakorkoli jih že želite imenovati, vseeno je, iz Sirije ali od kod drugod, same po sebi ne predstavljajo nobene grožnje. To niso armade Islamske države. Oni lahko v Evropo z lahkoto pošljejo svoje napadalce, tudi če neprodušno zaprete vse meje za begunce. Preprosto v Istanbulu sedejo na letalo in se pripeljejo. No, v resnici jih je že tako dovolj med nami.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s