Zakaj levice ne ganejo napadi na Jude?

Slučajno sem naletel na to vprašanje in mislim, da gre za pomembno vprašanje. Tu je moj odgovor.

Po Evropi je veliko napadov na Jude, predvsem s strani muslimanskih priseljencev. Na te napade ni veliko reakcij. Ni veliko posluha za strahove te skupnosti. Tisti, ki grmijo ob vsakem napadu na zbirne centre za begunce, so raje tiho.

Delno se da to pojasniti z razmerami v Izraelu. Palestinsko vprašanje je zelo pomembno za večino evropskih levičarjev. Izraelska država je prepoznana kot zatiralska država apartheida, Palestinci kot borci za svobodo. Zaradi tega številni levičarji po Evropi niso sposobni prepoznati terorizma v boju nekaterih palestinskih organizacij. Odnos do Izraela se potem prenese  domov, kjer prihaja do trenj med muslimanskim in judovskim prebivalstvom. Na nek sprevržen način judovsko prebivalstvo postane le del zatiralskega izraelskega režima na Bližnjem Vzhodu. Čeprav gre za nedolžne ljudi, ki so žrtve skrajnežev.

Po drugi strani so številni na levici veliko investirali v begunce, ki v množicah prihajajo v Evropo. Niso vsi muslimani, seveda, toda občutek, ki ga ima večina, je vendarle takšen. To se potem navezuje na notranja nasprotja do politične desnice, ki želi priseljevanje zaustaviti. V črno belem svetu je potem edino mogoče trditi, da so vsi muslimanski begunci dobri in vsi njihovi nasprotniki hudobni. Kako bi potem bilo mogoče priznati, da obstaja neka druga skupnost, ki je žrtev dela skupine, ki jo podpiramo? Zelo težko. Bilo bi lažje, če bi vse napade izvajali domači, beli fašisti.

Resnica je takšna, da muslimanski priseljenci s seboj prinašajo številne težave. Neumno si je pred tem zatiskati oči. Vsaka skupnost ima tako dobre, kot slabe posameznike, s sabo prinaša tako upanje na nove smeri razvoja, kot tudi nevarnosti. Politična levica bi si to morala povsod priznati in se boriti za svoje vrednote, za človekove pravice, sekularizem. Ne pa molčati, ker bi sicer lahko tu in tam celo pritrdili kakšnemu ugovoru politične desnice ali priznali, da so stvari bolj zapletene, kot si želimo, da bi bile.

6 thoughts on “Zakaj levice ne ganejo napadi na Jude?

 1. Aja, ker na Zvezdi ne morem ničesar pripomniti, bi pa tukaj. Ni nujno, da cerkveni davek pobira država. Cerkev ima tudi pravni sistem ločen od civilnega, ni toliko povezave kot bi človek pričakoval, je skoraj država v državi, le na proračun pa računa, tako kot na vsa “darila”.

 2. Zvezda je samo eksperiment in še ni dodelan blog. Mogoče bo celo ugasnil v kakšnem mesecu. Zato komentarji še niso bili omogočeni. Sem jih zdaj omogočil. Šolski sistem, no, ne samo šolski sistem, celoten sistem proizvajanja zgodb, ki potem spremljajo posameznika, je vedno zgrajen v interesu vladajočih. Na svetovni ravni so v medijih, zabavni industriji, večino časa prevladovale zahodne sile, zato jim ni bilo v interesu preveč kritizirati Angleže. Kar se tiče šolskega sistema, se ne spomnim več prav. Mogoče zato ni bilo nič o Indiji, ker se je šolski sistem usmeril na samo Evropo?

 3. “Zakaj levice ne ganejo napadi na Jude?”
  Po moje zato, ker se količina omenjenih napadov izgubi v količini napadov izraelske države na druge.

 4. “Zakaj levice ne ganejo napadi na Jude?”
  Zato ker levica želi priznati samostojnost Palestine, slednja pa zagovarja uničenje Judovske države.
  Med drugim se tudi meša Sionizem in Semitizem (Filosemitizem, če sem eksakten).
  Namenoma ne bom povezal vsek pikic…

 5. Revija The Atlantic: pod ownership: In 2006, Bradley hired James Bennet as editor-in-chief, who had been the Jerusalem bureau chief for The New York Times. He also hired writers including Jeffrey Goldberg and Andrew Sullivan.Jay Lauf joined the organization as publisher and vice-president in 2008.

  Je treba še kaj dodati?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s