Bolgarsko orožje v Sirijo

Da številne države z denarjem, orožjem in omogočanjem prehoda borcev podpirajo upornike v Siriji, je že dolgo znano. Saudska Arabija in zaveznice v Siriji vodijo vojno proti iranskemu zavezniku Asadu. Turčija ima svoje interese. ZDA so se postavile na stran Saudske Arabije. Celo Izrael se bolj veseli padca Asadovega režima, kot se boji vzpona skrajnih islamistov.

Kot poroča Balkan Insight, orožje za sirske upornike prihaja tudi iz Bolgarije.  Pišejo, kako so oktobra leta 2014 na letališču pri Sofiji opazili Boeingov 747 z oznakami Saudi Arabian Cargo.  Teh poletov je bilo potem še več, njihov cilj pa je bilo mesto Tabuk, okoli 100 kilometrov od saudske meje z Jordanijo. Kasneje so začela prihajati letala iz  Združenih Arabskih Emiratov.

Po bolgarskem letnem  poročilu obrambne industrije, je ta država v letu 2014 Saudski Arabiji odobrila prodajo za 84 milijonov $ streliva in vojaške opreme. V letu 2015 so od Bolgarije orožje kupovali tudi Američani, v okviru svojega 500 milijonov $ vrednega programa oboroževanja sirske opozicije. Možno je, da je nekaj orožja, ki so ga kupili Združeni Arabski Emirati in Saudska Arabija, kasneje končalo tudi v Jemnu, kjer obe državi vojaško posredujeta.

Možnosti, da bi Saudska Arabija in Združeni Arabski Emirati bolgarsko orožje kupovali zase, ni veliko, saj se obe državi oborožujeta z najmodernejšimi sistemi. Bolgarija kakšnega naprednega orožja ne proizvaja. Za sirske upornike pa je takšno orožje lahko uporabno.

V takšnih zgodbah leži ključ za razumevanje sirske tragedije. Veliko zunanjih sil se vmešava v državljanjsko vojno, zaradi česar se ta zdaj vleče že štiri leta in je v njej umrlo četrt milijona ljudi. Tudi v Evropi v obliki begunskih valov čutimo njene posledice. Ker je toliko sil tako zelo vpletenih v to vojno, ne gre pričakovati njenega hitrega konca. Kadarkoli bo ena stran začela zmagovati, bodo podporniki druge strani začeli pošiljati dodatno orožje ali bodo celo v boj poslali posebne enote ali na razmere na terenu vplivali z letalskimi napadi.  Ne pozabimo, da so tuji borci že v Siriji, bodisi v obliki borcev, ki se iz vsega sveta prihajajo boriti za upornike, ali iranskih in vojakov Hezbolaha.  Tako enih kot drugih lahko pride še več.

 

Advertisements

One thought on “Bolgarsko orožje v Sirijo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s