Usoda Gadafija in Huseina je bila dobra lekcija Severni Koreji

Severna Koreja je pred dnevi testirala vodikovo bombo, s čimer je nadaljevala program razvoja jedrskega orožja. Pri tem se ne ozira na kritike in pritiske od zunaj in razumljivo je zakaj.

Jedrsko orožje  ni posebej uporabno. Premislimo, kaj bi se zgodilo, če bi Severna Koreja resnično uporabila jedrsko orožje proti Japonski ali Južni Koreji. Ali da bi ji celo  uspelo napasti  zahod ZDA. Posledica bi bil uničujoč napad ZDA na njeno ozemlje, morebiti celo z uporabo jedrskega orožja. Veliko drugih možnosti v Washingtonu niti ne bi imeli. Konvencionalno bombardiranje bi težko popolnoma izključilo ponovno uporabo jedrskega orožja s strani Severne Koreje, zato bi premislek šel v smeri, da je nujno uporabiti najmočnejše orožje v arzenalu. Severna Koreja bi bila popolnoma uničena, večina njenega prebivalstva mrtva.

A po drugi strani takšen zastraševalen element deluje tudi na nasprotnike Severne Koreje. Napasti državo, ki poseduje jedrsko orožje, pomeni tvegati, da ga bo ta uporabila. Najmanj po koncentracijah sovražnih konvencionalnih sil. V najslabšem primeru po civilnem prebivalstvu. Bi predsednik v Washingtonu zaradi želje po zamenjavi režima v Pjongjangu res tvegal uničenje Seula, Tokia ali celo Los Angelesa? Težko. Bi to tvegali v Tokiu ali Seulu? Tudi malo verjetno.

Severna Koreja jedrsko orožje razvija, da bi s tem ohranila vladajoči režim, da bi preprečila zunanji napad. Gre namreč za revno državo, ki je na številnih področjih zelo zaostala za svojimi nasprotniki, ki ima tudi mnogo manjše ozemlje, prebivalstvo in resurse. Za državo, ki spopada z ZDA, Južno Korejo, Japonsko, ne more zmagati brez posredovanja Rusije ali Kitajske. Tako kot se je to zgodilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Jedrsko orožje je v tem primeru zagotovilo za mir. Seveda, če ne pride do nesreče, kar je v zaostrenih razmerah na korejskem polotoku čisto možno. Mednarodna skupnost bi zato morala storiti vse, da  prepreči pomoto, ko bi ena stran, južna ali severna, dejanja druge razumela kot začetek vsesplošnega napada in bi na to reagirala.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s