300 mrtvih v pokolu borcev Islamske države v Siriji

Do masakra je prišlo v predmestju Deir ez Zorja, v Siriji. Deir ez – Zor se nahaja jugovzhodno od prestolnice Islamske države, Rake, globoko znotraj njenega ozemlja in ga nadzorujejo režimske sile. Na tem področju živi okoli 200000 ljudi.

V soboto so borci Islamske države najprej s samomorilskimi napdalci napadli položaje vojske, potem pa prodrli v severozahodne dele mesta, pri čemer so ubili 300 ljudi, od tega so jih nekaj deset obglavili, ugrabili pa še nadaljnih 400. Ubili so tako provladne borce, kot tudi civiliste. Po pokolu so se umaknili.

Deir Ezzor je za Islamsko državo strateško zelo pomembna ovira, saj leži na poti med njihovo prestolnico v Siriji in ozemlji v Iraku, zato ga tudi pogosto napadajo.

 photo Syria-3-Jan-2016-static1_zpsvm27npxx.jpg

V sirski državljanjski vojni se sicer vedno bolj poznata ruska zračna podpora in iranska podpora v borcih vladnim silam, ki postopoma meljejo upornike na številnih področjih. Tako so zazveli ključno oporišče upornikov med Latakijo in mejo s Turčijo, Salmo, počasi napredujejo tudi na bojiščih v okolici Alepa in na jugu proti meji z Jordanijo. Tudi Islamski državi ne gre najbolje, saj izgubljajo v bojih s Kurdi, pritiske pa doživljajo tudi s strani vladnih sil v Palmiri.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s