Sanders in Clintonova izenačena, Cruz premagal Trumpa

Po prvi bitki v ameriški predsedniški tekmi, so razmere le še bolj zapletene. Na demokratski strani je dvoboj med Hillary Clinton in Bernijem Sandersom povsem izenačen. Glede na to, da je naslednji na vrsti New Hampshire, kjer ima Sanders prednost, resnično ne moremo reči, da je tekma odločena v prid Clintonove. Nekaj, kar se je napovedovalo ves čas.

Po 99% preštetih glasov, je Clintonova dobila 50%, Sanders pa 49%. Razlika je minimalna. Tukaj imamo boj med bolj zmernim in bolj radikalnim kandidatom. Oba sta čista demokrata, toda Hillary je vendarle prej kandidat status quo-ja, ki ponuja kozmetične popravke in s tem stabilnost, medtem ko je Sanders prej revolucionar. Zavedati se moramo, da ima bivša ameriška državna sekretarka, senatorka iz New Yorka in prva dama, na razpolago večja sredstva kot Sanders. A ta dobiva presenetljivo podporo, bolj ga ljudje spoznavajo. Ne glede na to, da velja za socialista, kar je v ZDA že skoraj žaljivka.

Na republikanski strani je Ted Cruz presenetljivo premagal Donalda Trumpa, ki so mu javnomnenjske raziskave ves čas kazale najvišjo podporo v Iowi. Cruz je dobil 28%, Trump 24%. Na tretje mesto je prilezel Marco Rubio s 23% In to je zelo pomemben rezultat, saj so mu ankete napovedovale 10% manj. Da, postalo je še težje napovedati končni izzid te tekme.

Namreč, Tedu Cruzu v New Hampshiru, kamor se tekma premika zdaj, ne kaže prav dobro. Trumpu odlično. Domnevamo lahko, da pri teh dveh kandidatih gre za določeno prekrivanje volilnega telesa. Na nek način drug drugemu odžirata odstotke, s čimer pot odpirata tretjemu kandidatu, ki nagovarja zmerneže. Zdi se, da je ta položaj zavzel Marco Rubio. Lahko, da se je ta bazen začel zavedati, da mora staviti na potencialnega zaveznika. Rubio je najbolj očiten kandidat. Bolj bodo kandidati odpadali, bolj se bo to videlo.

Za tekmo to pomeni, da je vse še odprto. Četudi Trumpu po anketah kaže zelo dobro. Donald Trump je namreč, podobno kot Sanders na demokratski strani, radikalni kandidat, medtem ko je Rubio bolj zmeren kandidat, ki bo ponudil le kozmetične spremembe, podobno kot Clintonova. Trump je tudi outsider, nekdo, ki ga vodstvo republikanske stranke vidi prej kot grožnjo, kot priložnost. Navsezadnje morajo gledati dolgoročno, na spopad z demokratskim kandidatom in potem še na samo prenovo republikanske stranke, ki utegne s Trumpovim zmagoslavjem močno spremeniti svoj karakter.

Iz tekme sta izstopila, Martin O’Malley na demokratski in Mike Huckabee na republikanski strani

Iowa ne ponuja veliko delegatov. Na republikanski strani jih je Ted Cruz prejel 8, Trump in Rubio po 7, Carson 3, Paul in Bush po enega. Na demokratski strani je Hillary Clinton dobila 24, Bernie Sanders pa 21.

One thought on “Sanders in Clintonova izenačena, Cruz premagal Trumpa

  1. Naslednjič ti priporočam , da s pisanjem poročil iz ameriškega cirkusa imenovanega nominacije.
    Tako boš lažje pisal tudi o prevarah , kakršne so bile že v prvi državi.
    Eh…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s