ZDA bodo okrepile vojaško pomoč vzhodni Evropi

Razlog je strah pred rusko agresijo. V letu 2017 bodo ZDA po poročanu RTV Slovenija kar za štirikrat povečale ‘odpravo težkega orožja, oklepnih vozil in druge opreme v srednje- in vzhodnoevropske članice Nata.’

Kot je potezo obrazložil ameriški obrambni minister Ash Carter, Rusija predstavlja vse večji izziv ZDA, s krepitvijo prve bojne linije pa naj bi odvrnili Kremelj pred “nadaljnjo agresijo v regiji”. Povečana sredstva naj bi ZDA omogočila povečano število pripadnikov vojske v evropskih oporiščih, pa tudi več vojaških vaj z zavezniškimi silami. “Ubiramo močan in uravnotežen pristop za ubranitev pred rusko agresijo,” je dejal. “25 let nam ni bilo treba skrbeti glede tega, zdaj pa žal moramo.”

Ruske agresije seveda ne bo. Rusiji ni v interesu vojna z NATO paktom. Čeprav je res, da bi verjetno lahko zelo hitro osvojili baltske republike pa ruske oborožene sile do občutne modernizacije ne bodo sposobne prodreti dalje na področje držav članic pakta. Niti v Kremlju nimajo takšnih želja. Vse kar lahko v preteklih letih imenujemo za tako imenovano rusko agresijo, je rusko posredovanje v Gruziji, po gruzinskem napadu na separatistične regije in zasedba Krima po puču v Kijevu in potem še podporo upornikom v Donbasu. Povsod je šlo le za rusko reakcijo na delovanje drugih sil. Če zahodne sile niso želele takšnih rezultatov, mogoče ne bi smele delati na zamenjavi režima v Ukrajini in podpirati vojnega hujskaštva Gruzincev.

Povečevanje ameriške prisotnosti na vzhodu Evrope ne bo imelo drugih posledic, kot večanje ameriškega vpliva v teh državah. Rusija bo morebiti na svoje zahodne meje morale premakniti nekaj več sil, toda glede na to, da ni pričakovati vojne, vsaj z ruske strani ne, takšni premiki po obsegu ne bodo kaj posebnega. Kar se tiče Ukrajine pa bodo stvari tako tekle svojo pot. Slej ko prej bodo oblasti v Kijevu skušali ponovno zavzeti Donbas, potem ko to Krim dokončno izgubile. Državljanjska vojna se bo ponovno razplamtela in Rusija bo naredila vse, da Donbas ne pade. No, razen če naivno upamo, da se bo vse spremenilo v zamrznjen konflikt, podoben kakšnemu Pridnestrju, kar niti ni najboljša rešitev ne  za status upornikov, ne za Ukrajino.

Obstaja pa seveda še nevarnost skrhane moči velesile, ZDA, ki se bojijo za svojo globalno prevlado in zaradi tega utegnejo sprovocirati veliko vojno, dokler so vojaško in gospodarsko še dovolj močne. Ni treba poudariti, da bi v primeru takšne vojne v Evropi bojišče potekalo prav na področju držav vzhodne Evrope in da bi te države tudi plačale najvišjo ceno.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s