Ne, gospod Pahor, mi že živimo v času nove hladne vojne

‘Slovenski predsednik Borut Pahor je ob robu konference v Münchnu ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva soočil z vprašanjem, ali se mu zdi izjava o hladni vojni upravičena,’ poroča RTV Slovenija. Za vznemirjenje zahodnih voditeljev naj bi v resnici bil kriv neustrezen prevod.

Toda, gospoda, kako naj drugače kot hladna vojna rečemo odnosom med Rusijo in zahodom? Že od vojne v Gruziji se odnosi samo še slabšajo. Med olimpijskimi igrami v Sočiju, smo lahko videli ofenzivo zahodnih medijev, ki so naredili vse, da bi Ruse čim bolj ponižali. Potem je eksplodiralo v Ukrajini, sledile so gospodarske sankcije z obeh strani. Rusija je tudi posredovala v Siriji in članica NATO pakta, Turčija, je celo sestrelila rusko vojaško letalo. V vsem tem času se ruske oborožene sile pospešeno modernizirajo in urijo, tudi NATO vedno bolj potiska svoje sile proti vzhodu. Divja propagandna vojna. Zahodni mediji blatijo Rusijo, ruski tolčejo po zahodu, s tem da imajo zdaj na voljo vedno več kanalov v angleškem jeziku, s katerimi lahko dosegajo javnost po vsem svetu. Rusija tudi dela na tem, da bi svoje gospodarstvo čim bolj odklopila od zahodnega.

Nič ne kaže, da bo v prihodnje kaj boljše. ZDA in zavezniki se počutijo poklicane vladati vsemu svetu in ne prenašajo dobro ne kritik, ne aktivne opozicije. Rusi so po drugi strani nepripravljeni še kaj popuščati, saj čutijo, da so jih zahodne države izdale in prevarale in da delajo na tem, da bi celo v sami Rusiji sprovocirale revolucijo in državo čim bolj uničile. Kakšna je ta ruska politika v praksi, lahko vidimo v Ukrajini in v Siriji. Popuščanja več ni in ga tudi ne bo.

V prihodnjih letih se bodo začele kazati posledice ruske vojaške modernizacije. Članice NATO pakta bodo vedno bolj nervozne, saj razen ZDA za obrambo namenjajo zelo malo sredstev, s tem pa se razlika med zahodno in rusko vojaško močjo vedno bolj manjša. Prav zaradi tega bo prišlo do silovitih pritiskov po novem oboroževanju. Obstaja velika verjetnost, da bomo doživeli oboroževalno tekmo.

Mar temu ne moremo reču hladna vojna? Spopada med komunizmom in kapitalizmom ni več, imamo pa druge globoke razlike. Rusija se vedno bolj vidi kot posebna civilizacija, kjer se mešajo pravoslavje, slovanstvo in zgodovinska podlaga vse od Romanovih do stalinizma. Hkrati se postavlja na zelo konservativno podlago, medtem ko je zahod vedno bolj liberalen. To lahko vidimo recimo na primeru pravic istospolno usmerjenih.

Ne, gospod Pahor, mi že živimo v času nove hladne vojne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s