Super torek – zmagoslavje Trumpa in Clintonove

Dve tekmi, demokratska in republikanska, tako zelo različni, a v svojem bistvu vendarle tudi podobni. Ena cirkus poln vpitja, žaljivk in nespodobnosti, druga mnogo bolj umirjena, skorajda že dolgočasna. A v obeh spopad predstavnikov ameriških političnih elit in dveh protestnih kandidatov, ki kažeta na globoko nezadovoljstvo in iskanje novih obrazov med Američani. In vrhunec teh dveh tekem na dan, ko je v obeh na sporedu spopad v kar enajstih državah.

V super torek sta Hillary Clinton in Donald Trump šla z veliko prednostjo v anketah javnega mnenja. Na demokratski strani je Bernie Sanders svoje vedno slabše možnosti sprejel mirno, na republikanski strani pa sta Marco Rubio in Ted Cruz prešla v ofenzivo, da bi z enakim odnosom Trumpu zrušila podporo. Večina medijev je z napadi to skušala doseći že zdavnaj, a ni delovalo. Proti Trumpu v resnici še nihče ni našel ustreznega orožja, sploh pa ne republikanci, ki se bojijo, da ni izvoljiv. Bojijo se verjetno tudi njegove vladavine. Kdo ve, kaj bi Donald Trump kot predsednik res naredil, kakšna stališča bi imel, sploh še, ker nastopa kot zastopnik jezne Amerike, ki jim republikanske elite prav tako kot demokratske, vedno bolj predstavljajo sovražnika, ki jim izvaža delovna mesta in dovoljuje ilegalno imigracijo.

Hillary Clinton je na super torek dobila sedem od enajstih držav. Teksas, Georgio, Tennessee, Virginio, Massachusetts, Alabamo in Arkansas. Sanders je zmagal v Vermontu, Oklahomi, Coloradu in Minnesoti. Izkazalo se je, kar je bilo pričakovano po Južni Karolini, da Sanders nima pretiranih možnosti med temnopoltim prebivalstvom in da bo Hillary Clinton z lahkoto osvojila ves jug.

Med republikanci je Donald Trump dobil osem držav, Ted Cruz dve in Marco Rubio eno. Pričakovano je bilo, da bo Cruz zmagal v Teksasu, dobil pa je še Oklahomo. Marco Rubio je uspel zmagati v Minnesoti. Čaka se še na rezultat z Aljaske. Vse ostalo je Trump land. Še več, ker je povsod dobil dober rezultat, to pomeni veliko število delegatov. Do zdaj mu je tudi uspelo zmagati od juga do severa, od vzhoda do zahoda, kar pomeni, da ima povsod veliko podporo. Skupaj se mu je nabralo že 268 delegatov, Ted Cruz na drugem mestu jih ima 142, Marco Rubio 78. Za zmago je potrebnih 1237. Na demokratski strani je v številu delegatov Hillary Clinton v ogromni prednosti, a to predvsem zato, ker ima tako močno podporo med superdelegati, strankarskimi veljaki, ki se lahko odločajo ne glede na rezultate izborov po posameznih državah.

V resnici nas deli le še nekaj trenutkov, da boj v demokratski in republikanski stranki razglasimo za končan. Hillary Clinton in Donald Trump imata preveliko prednost, ankete po državah, kamor se zdaj seli tekma, kažejo na nove njune zmage.  Ker je temu tako, lahko pričakujemo, da se bosta oba kandidata vedno bolj posvečala drug drugemu, v pripravi na končni spopad.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s