Še en super torek in zmagoslavje Trumpa in Clintonove

Če ne moreš zmagati v domači državi, potem nimaš kaj iskati v ameriški predsedniški tekmi. V torek, ki seveda ni super torek, a je vseeno zelo pomemben, je bilo tako na republikanski, kot tudi na demokratski strani, v igri pet držav. Od teh sta na republikanski strani bili dve, ki ju lahko označujemo za domači za dva kandidata. John Kasich je guverner v Ohiu, Marco Rubio senator s Floride.

Oba, Marco Rubio in John Kasich, sta vztrajala do svojih domačih držav, čeprav je za oba že zdavnaj konec tekme. Marco Rubio je že nekaj časa prizemljen na tretje mesto, ankete pa so mu na Floridi že dolgo napovedovale poraz. John Kasich je po drugi strani osvojil zanemarljivo število delegatov in kako bi potem zmaga v Ohiu lahko karkoli spremenila?

John Kasich je zmagal v Ohiu in pobral vseh 66 delegatov. Prehitel je Donalda Trumpa, ki mu je uspelo zmagati v štirih drugih državah, v katerih se je odločalo v torek. Zmaga Kasicha je bila kar prepričljiva, saj je dobil 46,6%, medtem ko je Trump dobil 35,6%. Trump je ta poraz pričakoval, pričakoval pa je tudi zmago na Floridi, kjer je Marca Rubio porazil s 45,7% proti 27%. Najbolj tesna je bila odločitev v Missouriju, kjer je Trumpa od Cruza ločilo le 0,2%.

Marco Rubio je po neuspehu na Floridi priznal poraz in izstopil iz tekme. Ted Cruz je njegove podpornike že povabil v svoj tabor. John Kasich, ki je prav tako brez možnosti, po zmagi v Ohiu o tem niti ne razmišlja. Čeprav bi ga Trump in Cruz rada izrinila. Sploh Trump že mora razmišljati o konvenciji republikanske stranke v Clevelandu. Zgodi se mu lahko, da bo osvojil največje število delegatov, a ne dovolj za absolutno zmago, zaradi česar bi mu potem lahko strankarski veljaki skušali zadnji hip iz rok iztrgati nominacijo. Trump bi zaradi tega potem skoraj zagotovo šel na neodvisno pot in s tem potopil republikanske možnosti, toda nezadovoljstvo republikanskega vodstva nad Trumpom je zelo veliko. Mogoče celo tako zelo, da bi tvegali razkol. Če bo Kasich ostal v tekmi in še nabiral delegate, bo s tem Trumpu zmanjšal možnosti, da jih osvoji potrebnih 1237. Kasich jih, mimogrede, niti teoretično ne more več osvojiti toliko. Edina možnost, da postane izvoljenec republikanske stranke, je končno preriravanje v Clevelandu, kjer  bi postal izhod v sili, a bržkone mu bosta Trump in Cruz to preprečila.

Da bi Trump dobil 1237 delegatov, bi v preostalih tekmah moral dobiti okoli 60% vseh delegatov. Nič čudnega, da vedno bolj poudarja pomen zedinjenja stranke. Stranke, ki jo je, da je dosegel svoje uspehe, prej sam razbil.

Hillary Clinton je torek potrdil njeno neizogibnost, saj je zmagala v vseh petih državah, če ji prištejemo tudi neverjetno tesen izzid v Missouriju, kjer je razlika v njen prid nekaj več kot 1500 glasov. Bernie Sanders je že prej živel na praznem upanju, da mu bo uspelo dosegati dovolj dobre rezultate, da bi superdelegate prepričal, da podprejo njega. Ti se namreč lahko odločijo, kakor želijo in so do zdaj večinoma podpirali Hillary Clinton. Po torku je bolj kot ne jasno, da lahko v tekmi vztraja le zato, da širi svoje sporočilo, zmagati pa več ne more.

To bo Hillary dalo več možnosti, da se posveti republikancem. Spopad z Donaldom Trumpom, če bo ta republikanski kandidat, bo mnogo bolj oster, kot s Sandersom, a nekatere podobnosti vsekakor bodo. Trump bo do nezavesti poudarjal, da je Clintonova kandidatka elit, sokriva za zaton ZDA , medtem ko je sam kandidat alternative in upanja za znova veliko Ameriko.

 photo hillary_zpsx0u3z4af.jpg

Še nekaj o neizogibnosti Hillary Clinton. V resnici ji zelo dobro kaže, čeprav so pretekli meseci načeli njeno samozavest. Bernie Sanders ji je dal vetra, kar od ostarelega socialista iz Vermonta ne bi pričakovali. A nezadovoljstvo Američanov z elitami je veliko. Na koncu bi ji republikanci lahko zmago podarili. Če bo v republikanksi stranki prevladalo sovraštvo do Truma in bodo raje razbili stranko, kot ga podprli, bo Hillary z lahkoto zmagala, saj se bo borila proti republikanskemu kandidatu in potem proti neodvisnemu Trumpu. A tudi če bo Trump republikanski kandidat, bo imela velike možnosti. Namreč, ustvaril si je veliko sovražnikov in ankete potrjujejo njeno prednost. Nič ni odločenega, seveda, toda mislimo si lahko, da bo v primeru zmage Hillary Clinton veliko strokovnjakov reklo: ‘Saj smo vam povedali, da je bilo od vsega začetka neizogibno.’

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s