Šel se je borit v Sirijo, zdaj je terorist

Zgodba Roka Žavbija je poučna in povsem razumljiva. Kdorkoli se sprašuje, kako je mogoče, da se posamezniki iz Evrope odpravljajo v Sirijo, se tam borijo, potem pa se vrnejo in večinoma normalno živijo naprej, ni dobro spremljal dogajanja.

Kdo je v Siriji terorist in kdo zmerni upornik? Odvisno koga vprašate. Za večino zahodnih držav obstaja razlika. Ene podpirajo, proti drugim se vsaj načeloma borijo. Polovično, a vseeno. Enim dajejo orožje, druge bombardirajo. Povsem očitno je, da se poti, po katerih borci iz Evrope odhajajo v Sirijo, ne zapira. Da je na prvem mestu padec Asadovega režima, šele na drugem uničenje Islamske države.

Potem ko so Italijani aretirali Roka Žavbija, češ da naj bi v Italiji novačil borce, se je slovenski pravosodni minister odzval, da zakonodaja v Sloveniji na tem področju ni dobra. Kar mu gre verjeti. Po vsej Evropi je tako, tudi v Italiji. Le tu in tam morajo kakšnega Žavbija priviti, da se zdi, kakor da nekaj delajo. Ali ker imajo res trdne dokaze.

Nazaj k upornikom in teroristom v Siriji. Če se gre nekdo borit v Sirijo, kako veste, h komu je šel? Se je boril za Islamsko državo? Za ‘zmerne’ upornike? Če se je boril za slednje, ga verjetno ne boste preganjali, če jih drugače podpirate. To ne bi bilo v vašem interesu. In če nimate res dokazov, da je posameznik pripravljal teroristične napade, ga ne boste  zaprli. No, tudi pri terorističnih napadih je potem tako, da če nekdo napade področje pod nadzorom vladnih sil v Siriji in je ‘zmeren’ upornik, reakcija ni takšna, kot če kdo pripravlja napad sredi Rima. Tudi če so posledice obeh napadov podobne.

One thought on “Šel se je borit v Sirijo, zdaj je terorist

 1. V pomanjkanju neodvisnih poročil o dogajanju v Siriji in Iraku se še vedno piše ali
  govori o nekih zmernih upornikih. NE OBSTOJAJO !. Sploh pa ne zmernih. Že v lanskem letu
  je bl objavljen kratek zapis pričevanja neke prebegle nune iz nekega sirskega samostana, ki
  je to potrdila. Toda to ni bilo nikoli izpostavljeno ali diskutirano..
  Zmerni uporniki je konstrukt tistih ki so bili in so v ozadju cele zadeve in je služil kot izgovor
  za opremljanje in oboroževanje .
  Da pa naša zakonodaja ni dorasla zadevi pa je jasno. Pa ne samo zaradi možnih teroristov..V Italiji s tako zakonodajo ne bi zaprli in obsodili niti enega mafijaša.
  O naši SOVA-i pa je škoda izgubljati besede. Služi le za notranje politično obračunavanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s