Evropa evrovizijsko zmago poklonila fašistični Ukrajini. Kdo bo plačal?

Komercialne televizije imajo resničnostne šove, nacionalka ima evrovizijo. Oboje služi poneumljanju ljudi in zapravljanju denarja, ki bi lahko bil porabljen za kaj bolj pametnega.  Vsaka minuta, ki jo namenite enemu ali drugemu, je izgubljena. In tukaj gre za nekaj ur dolgo predstavo, ki je zaradi števila udeležencev razpotegnjena na cel teden.

Kakor kuharski resničnosti šovi nimajo veliko skupnega s kuhanjem, tako evrovizija nima veliko  skupnega z glasbo. V resnici je veliko vprašanje, če je kdaj imela. Mogoče se je v vseh teh letih nabralo deset pesmi, ki bi se jih ljudje spomnili. Malo jih je, ki bi evrovizijske uspešnice poslušali dlje časa. Ima pa evrovizija veliko skupnega s cirkusom, blokovskim glasovanjem in politiko, kar je letošnja zmaga povprečne Ukrajine pred Rusijo, ki je zmagala po številu telefonskih glasov, znova dokazala.

Evrovizija je poneumljen in povsem nepotreben šov, ki obstaja le zato, ker imate ogromno ljudi, ki na tak način pridejo do denarja in počitnic v neki tuji državi. Bolje bi bilo, če bi davkoplačevalci ta denar namenili za počitnice nekaj trgovk iz Hoferja, ki so za družbo mnogo bolj koristne, kot lokalne glasbene zvezdice. Lokalne zvezdice samo v manjših državah, kajti v večjih je evrovizija še manj pomembna, čeprav zanjo največ plačujejo. Skrajni čas bi torej že bil, da se to norost ukine.

Politika na evroviziji ni od včeraj. Tisto nekaj kvalitete se odrinja na stran, da se glasuje za sosede in prijatelje. Zadnja leta se dela na tem, da se Rusom pošilja sporočila. Najprej je zmagal avstrijski moški oblečen v bradato žensko, zdaj je zmagala povprečna ukrajinska pesem o izgonu Tatarov s Krima leta 1944. V primeru bradate ženske je šlo za pošiljanje sporočila Rusom v zvezi z njihovim zakonom o istospolno usmerjenih, ukrajinska pesem pa je provokacija v zvezi s Krimom.

 photo azov2_zpsxvgev9kq.jpg

V Kijevu udeležence evrovizije z velikim veseljem pričakujejo pripadniki bataljona Azov. Posebej dobrodošli so ustaši in domobranci. Istospolno usmerjeni, ne toliko. Priporočljiva je nacistična simbolika kakšne SS divizije. V moderni, demokratični Ukrajini je to ‘in’.

Politična sporočila na evroviziji seveda niso dovoljena in armenski predstavnici so zagrozili z izključitvijo, ker je mahala z zastavo Gornega Karabaha, zaradi katerega sta Armenija in Azerbajdžan skorajda v vojni. Ukrajinski predstavnici se ni zgodilo nič podobnega, saj je v interesu mnogih, da z njenim uspehom jezijo Ruse. Tudi če gre za prikrito pesem o sovjetskih domobrancih. Da, Tatari na Krimu so med drugo svetovno vojno sodelovali s Hitlerjevimi vojskami, podobno kot domobranci pri nas in ustaši na Hrvaškem. Ukrajinska pesem je nekaj takšnega, kot da bi vam hrvaška predstavnica pela o krivici, ki se je zgodila v Pliberku. Dvomim, da to spada na evrovizijo.

Po televotingu je zmagal predstavnik Rusije. Ne morem reči, da gre za posebej kvalitetno pesem. Na evroviziji težko najdeš kakšno.  Zmago Ukrajini so podarile žirije. O tem, da bodo Rusom preprečili zmago, se je sicer že govorilo, toda da jo bodo podarili Ukrajini, si je bilo težko zamisliti. Ukrajina je namreč revna država, kjer večina prebivalstva trpi krčenje gospodarstva in varčevalne ukrepe, ki jim jih vsiljujejo mednarodni posojilodajalci, hkrati pa se vedno več denarja ob nerešenem konfliktu v Donbasu namenja za oborožene sile. Kdo bo plačal ukrajinsko gostovanje evrovizije? Si lahko predstavljate nasmejane in prenažrte evropske turiste in nekaj lokalnih veljakov v Kijevu, kako slavijo povezanost Evrope na evroviziji 2017, medtem ko zunaj množice stradajo?

Veste, kako bi poročali mediji, če bi zmagala Rusija. Naslednje leto bi bili polni vprašanj, kako je lahko Putinov režim tako brezsrčen, da v času gospodarske krize, za še en propagandni projekt, zapravlja denar, medtem ko bi moral poskrbeti za reveže. Povsod bi našli skrajneže in homofobe, ki napadajo istospolno usmerjene, iz pip bi spet tekla rjava voda, stene bi bile razpokane, hotelske sobe umazane in tako dalje. Tega v Kijevu naslednje leto seveda ne bo. Nihče ne bo videl desničarskih skrajnežev, Ukrajina bo predstavljena kot čudovita država, ki se iz pekla Janukovičeve tiranije razvija v demokratično lepotico, kjer vladata svoboda in blagostanje. Mogoče bodo pripadniki bataljona Azov spremljali prav za ta dogodek organizirano parado ponosa. No, raje ne.

Glede na to, da bi Ukrajinci želeli evrovizijo naslednje leto organizirati na Krimu, kar jim Rusi ne bodo nikoli dopustili,  obstaja minimalna možnost, da je sploh ne bo. Normalni ljudje je ne bi pogrešali. A na žalost evrovizija še kako bo, v Kijevu, kjer bo izkoriščena za propagando. Upam, da Slovencev tam ne bo. Lahko bi nekaj privarčevali. Če pa že bo, udeležencem priporočam, da s seboj vzamejo nekaj keksov in jih potem delijo lačnim Ukrajincem.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s