Vietnamsko ameriško sodelovanje in obkoljevanje Kitajske

Ob obisku ameriškega predsednika Baracka Obame v Vietnamu, so ZDA tej državi ukinile desetletja star embargo na prodajo orožja. Gre le za zadnji v seriji korakov v približevanju obeh starih sovražnic. Obe državi namreč iščeta povezave, s katerimi bi blokirali rastočo kitajsko moč.

Kitajsko vietnamski odnosi velikokrat niso bili najboljši. V zadnjih časih jih poslabšujejo obmejni spori v južnokitajskem morju. Kitajska si s svojo politiko tam ustvarja številne nasprotnike v regiji, kar s pridom izkoriščajo ZDA. Nič presenetljivega torej ni, če je Vietnam pripravljen na boljše odnose z ZDA.

ZDA se vsekakor zavedajo, da njihova gospodarska in vojaška moč počasi ne bosta več dovolj, da bi lahko premagali Kitajsko. Zato potrebujejo zaveznike in kitajska zunanja politika mnoge države pogosto kar peha v ameriški objem. Američani tako gradijo zavezništvo, s katerim bodo Kitajsko obkolili. Podobno, kot se godi v Evropi proti Rusiji, se torej godi v vzhodni Aziji proti Kitajski. Ne samo v vzhodni Aziji, saj je tarča ameriških želja tudi Indija, še ena država, ki ni najbolj naklonjena Kitajski, še posebej, ker je ta dokaj tesno povezana s sovražnim Pakistanom.

V primeru Indije in Vietnama ne smemo pričakovati, da bo prišlo do zelo tesnih povezav z ZDA, saj si bosta obe državi prizadevali za čim več neodvisnosti v zunanji politiki. Obe bosta še kako skušali ohraniti dobre odnose z Rusijo. Bosta pa vsekakor pripravljeni toliko poglobiti svoje odnose z ZDA, da bosta s tem nekoliko zavrli širjenje vpliva Kitajske.

Mnogo bolj pripravljene na pravo, delujoče zavezništvo z ZDA bodo potem države, kot so Filipini, Japonska in malo bolj oddaljeni Avstralija in Nova Zelandija ter še kakšna. Kitajska se bo morala soočiti z obkoljevalnim manevrom in zato lahko pričakujemo večja trenja.

One thought on “Vietnamsko ameriško sodelovanje in obkoljevanje Kitajske

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s