Prijazni zeleni možje vsepovsod

Laži, laži in še enkrat laži, lahko zapišem ob prebranem komentarju na strani Newsweeka, a potem, takšna propaganda je vsakdanja, pomembno pa je tudi, kdo jo piše. Na kratko, vsega je kriv Putin, Evropa pa živi v zanikanju.

NATO se že leta širi proti mejam Rusije in zadnje čase tam tudi kopiči svoje sile. Protiraketni ščit na Balkanu je teoretično usmerjen proti Iranu, v resnici pa je le eden izmed gradnikov protiraketne obrambe proti Rusiji. Vedno več enot na vzhodu Evrope je tam uradno zato, da bi države ubranile pred rusko agresijo, v Kremlju pa se lahko upravičeno bojijo, da je to le predhodnica še večjih sil. Zahodni zavezniki izvajajo manevre čisto blizu ruskim mejam in se potem pritožujejo nad ruskimi provokacijami, če se jim kakšno rusko letalo preveč približa. Barvne revolucije, s katerimi se spodnaša nezaželene režime, so že dolgo na sporedu.

In potem je Rusija agresivna sila, ki se bi je Evropejci morali bati?

 photo lgm_zpsdmwyewtg.jpg
Prijazni zeleni možje prihajajo

Realnost je takšna. Rusija ne gospodarsko, ne vojaško, še ni sposobna odprtega spopada z ZDA in zaveznicami. Vse kar počne, je da tu in tam reagira na vsiljene konflikte, ali izvede zelo omejeno posredovanje, kot je tisto v Siriji. Še daleč je dan, ko bi se morali bati ruskih divizij na poti proti Parizu, če bo sploh kdaj prišel.

Bilo bi smešno, če ne bi bilo že žalostno prebirati besed Petra Dickinsona. Iz njih veje zahteva, da se Evropejci pripravljajo na vojno z Rusijo, da podpirajo ukrajinsko oligarhijo, da poglabljajo prepade, ko bi jih v resnici morali presegati. Sankcije proti Rusiji namreč še kako škodijo obema stranema, na področju kmetijstva mnogo bolj Evropejcem. Argumenti, ki jih podaja, so večinoma navadne laži. Za ukrajinsko krizo so krive zahodne države, ki so s pučem strmoglavile oblast in zaradi krepitve fašističnih skrajnežev med ruskim prebivalstvom povzročile paniko. Takšno, da so se začeli obnašati povsem enako kot pučisti. Zavzemati pomembne stavbe in se oboroževati in ker je postalo jasno, da gre Ukrajina k vragu, klicati vrnitev k Rusiji. Na Krimu je to privedlo do referenduma. Če bi se del Rusije na isti način želel priključiti Estoniji, bi komentatorji kot je Peter, to seveda pozdravili. Dvoličnost pač.

Potem je sledila državljanjska vojna na vzhodu Ukrajine, ki jo Peter skuša predstaviti kot rusko invazijo, čeprav je jasno, da je propadla ukrajinska armada pogorela proti nekaj rudarjem in taksistom iz Donbasa, okrepljenimi z ruskimi prostovoljci. Če je bilo kaj neposrednega ruskega vmešavanja, je tega bilo malo, sicer bi nam o tem mediji vsak dan mahali pred nosom, jasno pa je, da so odprli svoje meje tako za orožje, kot prostovoljce. V resnici, le zakaj tega ne bi storili? In kdo je agresor? Prej tisti, ki bombardira mesta in vasi in skuša zavzeti uporniško provinco. Da gre potem nekdo in agresijo ukrajinskega režima označi za nepričakovano odločno obrambo proti ruskim oboroženim silam, ki da niso našle podpore med prebivalstvom, je naravnost noro. Ruska vojska bi lahko z ukrajinsko, če bi hotela, pometla, toda jasno je, da so se v Kremlju odločili, da Donbasa ne bodo priključili. Da bodo raje pomagali zamrzniti konflikt.

Med državljanjsko vojno je bilo sestreljeno potniško letalo malezijske letalske družbe in to se zlorablja za še hujše pritiske na Rusijo. Kakor da bi uporniki imeli kakršnokoli korist od takšne sestrelitve. Verjetno je šlo le za neljubo pomoto, prej pa bi lahko verjeli, da so letalo sestrelili Ukrajinci, čeprav tudi za to ni dokazov. Interesa bi že imeli več.

Je za migrantsko krizo kriva Rusija, kot meni Peter? Dajte no, kdo pa je sesul Bližnji Vzhod? Je o tem sploh možno debatirati? Očitno je. V svetu propagande je možno vse.

Čemu služijo takšni komentarji? Z njimi se skuša širiti strah in sovraštvo do Rusije, kar pogosto pomeni le, da se podkrepi že obstoječa čustva. Tako bodo ljudje v primeru vojne bolj pripravljeni žrtovati svoja življenja za interese svojih voditeljev. Na tak način se tudi skuša onemogočiti zbliževanje med Rusijo in zahodom. Sploh ZDA si želijo, da je čim manj trgovine med državami EU in Rusijo, sploh pa bi želeli, da bi lahko Evropejcem prodajali svoj plin, ali pa jim ga dobavljali iz kakšne države, ki jo nadzorujejo. Ali orožje za potrebe nove hladne vojne. Cilj je poglobiti prepad, da bodo evropske države služile kot ost uperjena proti Rusiji, kajti ZDA same so vedno manj sposobne vzdrževati svoj vojaški imperij.

Advertisements

One thought on “Prijazni zeleni možje vsepovsod

  1. hoj
    Čist enostavvno. Tako kot so v Ameriki pokradli zemljo domorodcem, sedaj plenijo cel planet samo zase… Ameriška večin bo iz tega izuzeta… … prav tako preostala večina na planetu…
    čao

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s