Janko Veber o 500 evrih minimalne pokojnine

Poslanec SD, Janko Veber, je na svojem facebook profilu zapisal:

Predlagali bomo uvedbo minimalne pokojnine najmanj v višini 500 EUR, po vzoru minimalne plače, ki zagotavlja osnovno samostojno ekonomsko preživetje vsakega upokojenca.

Vezana mora biti na 90% minimalne plače zaposlenega, kar bi zneslo okoli 500 EUR minimalne pokojnine.

Trenutno je minimalna plača 561 EUR neto (brez prevoza in malice) ali 790 EUR bruto.

Prag revščine v Sloveniji je 595 EUR, tako da pod pragom revščine živi 291.000 ljudi.

Kot so zapisali pri Pod črto v Sloveniji pod pragom revščine živi skoraj vsak šesti starejši. Gre za 56000 ljudi, starejših od 65 let.  Leta 2015 je bil prag revščine določen pri 617 evrih, povprečna pokojnina pa je znašala 614 evrov. 28  odstotkov upokojencev je dobivalo pokojnino v višini do 400 evrov. Zgodi se lahko tudi to, da za 40 let delovne dobe upokojenci dobivajo le  480 evrov. Kar je milo rečeno sramotno.

Kaj je potem 500 evrov minimalne pokojnine? Da, zagotovo, le obliž na rane, a kljub temu izboljšanje in pot proti ureditvi, ki bo enkrat v prihodnje omogočala takšen sistem, v katerem ljudje, ko bodo enkrat končali z delom, ne bodo vrženi v revščino. Nihče, ki je vse življenje delal, si takšne usode na zasluži. V resnici bi seveda vsak upokojenec, ki je dosegel vse pogoje, moral dobivati pokojnino, ki bi presegala prag revščine, ne glede na to, kakšno delo je opravljal in kakšno plačilo je za to dobival.

Bo ta predlog uspešen? Dvomim. Soočamo se s strahovitimi pritiski, da se vsako regulacijo ukine, tudi minimalne dohodke. Nasprotniki bodo trdili, da država preprosto nima denarja. Trdili bodo tudi, da bi bilo nepošteno, da ljudje dobivajo višje pokojnine, če mnogo višjih ne bodo dobili tisti, ki že zdaj dobijo visoke, češ da se mora ohranjati razmerje v pokojninah. V zameno bodo ponujali reforme, ki bodo ljudi silile k delu v pozno starost, češ da bodo zato imeli višje pokojnine in privatiziran sistem, v katerega bo vsak plačeval čim več zasluženega denarja. Jasno, da si tisti, ki že zdaj dobivajo minimalne plače, ne bodo mogli odtrgati od ust in varčevati za starost in bodo tako obsojeni na revščino tudi potem.

S predlogom, ki ga omenja gospod Veber, se gre le strinjati in ga podpreti. Tudi, če bržkone ne bo uspešen. A boriti se je vseeno treba.

2 thoughts on “Janko Veber o 500 evrih minimalne pokojnine

Komentarji so zaprti.