Seveda je slovensko orožje šlo v roke Islamske države

To zgražanje, kako je slovensko orožje lahko našlo pot v roke Islamske države, je prav nevzdržno. Ja, kaj ste pa mislili? Mar niste brali poročil, kako je Saudska Arabija kupovala orožje po vzhodni Evropi in ga potem dobavljala sirskim upornikom? Ali da je Islamska država nafto prodajala preko Turčije in si s tem služila denar, Turčija pa je po drugi strani odprla svoje meje za pretok borcev in orožja?

O saudskem nakupovanju bolgarskega orožja sem pisal že januarja.

Kot poroča Balkan Insight, orožje za sirske upornike prihaja tudi iz Bolgarije.  Pišejo, kako so oktobra leta 2014 na letališču pri Sofiji opazili Boeingov 747 z oznakami Saudi Arabian Cargo.  Teh poletov je bilo potem še več, njihov cilj pa je bilo mesto Tabuk, okoli 100 kilometrov od saudske meje z Jordanijo. Kasneje so začela prihajati letala iz  Združenih Arabskih Emiratov.

Po bolgarskem letnem  poročilu obrambne industrije, je ta država v letu 2014 Saudski Arabiji odobrila prodajo za 84 milijonov $ streliva in vojaške opreme. V letu 2015 so od Bolgarije orožje kupovali tudi Američani, v okviru svojega 500 milijonov $ vrednega programa oboroževanja sirske opozicije. Možno je, da je nekaj orožja, ki so ga kupili Združeni Arabski Emirati in Saudska Arabija, kasneje končalo tudi v Jemnu, kjer obe državi vojaško posredujeta.

Mislim, vsi vemo, kakšne interese imajo v Siriji Saudska Arabija, Združeni Arabski Emirati, Turčija, ZDA in čigave zaveznice so države vzhodne Evrope, kot je Slovaška. med njimi tudi Slovenija. Vsi vemo, da so vse te države podpirale upornike v Siriji in da je orožje, ki naj bi bilo namenjeno zmernim upornikom, slučajno potem končalo tudi pri skrajnežih. Seveda jih je malo, ki bi vam znali razložiti točno, kjer se zmerneži končajo in skrajneži začnejo. Ni si težko predstavljati, da so države, ki so si za glavni cilj zadale strmoglavljenje sirske vlade, orožje pošiljale tudi Islamski državi. Ker je sovražnik mojega sovražnika lahko koristen.

Islamska država ima svoje izpostave marsikje po svetu, tudi v Libiji in Afganistanu, tako da ni nič presenetljivega, če so pridobljeno orožje dobavili tudi tja.

Res je, Islamska država je ogromno orožja preprosto odvzela iraški vojski. In to najsodobnejšega orožja. Lahko si tudi mislimo, da ga je odvzela tudi afganistanski vojski, ki ni ravno najbolj kompetentna.  Ne moremo vedeti za vsak kos orožja, od kod je točno prišel, tako da tudi ne moremo natančno vedeti, kakšno pot je melo slovensko orožje, namenjeno uničenju. Toda, sprenevedanje, da veliko držav v svoji ihti, uničiti sirsko vlado, ni imelo težav orožja dobavljati vsakemu uporniku, ne glede na to, kako skrajen je bil, je prav sprevrženo.