Večina Slovencev podpira ponovno uvedbo vojaškega roka

Po anketi Dela, 57% Slovencev podpira ponovno uvedbo obveznega vojaškega roka. Po drugi strani jih 60% nasprotuje dvigu sredstev za obrambo z 0,9 na 2% BDP.

To dvoje sicer ne gre skupaj, kajti uvedba naborniške vojske, takšne, ki bi res kaj naučila nabornike in bi bila uporabna, bi imela svojo ceno.

Ker podpiram naborniško vojsko, nekaj misli. Podpiram jo zato, ker sem alergičen na profesionalno vojsko. Takšna vojska je namreč plačanska in se jo da hitro zlorabiti za obrambo režima proti državljanom. Nabornike je po drugi strani malo težje, saj bodo premislili, ali bodo streljali po svojih ljudeh. Plačanec bo gledal samo na denar. In bo pač postrelil tistih nekaj sto protestnikov. In potem sredi noči zlomil vrata opozicijskemu aktivistu in ga odvlekel v temo.

Če hočete, naborniška vojska je najboljši garant za ohranitev republike.

Profesionalna vojska je odlična, da jo pošiljaš po svetu. Pomislite, če bi zdaj imeli naborniško vojsko, bi res s takšno mirnostjo vojake poslali v Latvijo? Rahlo dvomim. Javnost bi se začela spraševati, ali imajo njihovi sinovi in hčere res kaj iskati na ruski meji, kjer jih lahko v primeru vojne hitro najde smrt. (Verjetno v 72 urah.) Naborniška vojska otežuje uresničevanje želja po imperialnih pustolovščinah, v kakršne se vključujejo tudi province tipa Slovenija. V imenu odgovornosti do zaveznikov.

Naša profesionalna vojska, ni sposobna braniti Slovenije. Vojakov je premalo in organizacija je takšna, da so pač le podpora drugim silam. Z naborništvom bi dobivali generacije za generacijami ljudi, ki bi znali ravnati z orožjem. V tem svetu orožja pač ni težko dobiti, težje pa je dobiti izurjene vojake. Če se kaj hudega zgodi. Kar se lahko, glede na to, kakšne so razmere v svetu. Po Evropi se dvigujejo skrajne alternative, EU je zelo razrahljana, vojna z islamskimi skrajneži se nadaljuje, politične in medijske elite pa iz dneva v dan hujskajo k zaostritvi odnosov z Rusijo. Če bodo enkrat po evropskih državah vladali nacionalisti, bo možnost izbruha naslednje velike vojne velika.

Tisti naivneži, ki verjamejo, da se nič ne more zgoditi in da v modernem svertu ni mesta za nasilje, naj pogledajo v Sirijo. Tam so tudi mnogi tako mislili.