Posvet o kibernetski varnosti

In vendar se premika. Celo v Sloveniji spoznavamo nevarnosti novih tehnologij in se vedno bolj zavedamo potrebe po vlaganju v obrambo. Poroča RTV Slo:

Slovenija bo kmalu dobila zakonodajo o zaščiti kritične infrastrukture, v katero med drugim sodijo preskrba z vodo, hrano, energijo, zdravstvene in finančne storitve, pa tudi informacijsko-komunikacijski (IKT) sistemi, je na nacionalnem posvetu o kibernetski varnosti, ki je potekal v dvorani državnega sveta, razkrila obrambna ministrica Andreja Katič.

O tem, kako bi v prihodnosti lahko bila videti vojna, sem že pisal:

Šlo bi za kombinacijo propagande, uporabe družabnih omrežij za širjenje negativnih informacij in demoralizacijo državljanov. Na tak način bi se spodkopavalo pripravljenost državljanov, da podpirajo svoj vladajoči razred, ali se celo borijo v vojni. Z vdiranjem v zasebno korespondenco in prisluškovanjem, bi se lahko razkrivale indormacije, ki bi potem škodile podpori vladajočemu razredu, ali slabšale odnose z drugimi državami. Potem bi prišli napadi na različne sisteme. Sesuvale bi se povezave, marsikje bi bili računalniki, ki so postali temeljna sredstva za delo, neuporabni. Motena bi bila oskrba z elektriko, samovozeča vozila bi povzročala nesreče, še posebej bi bili napadeni tovornjaki, s čimer bi se motilo oskrbo. Blokirani bi lahko bili bankomati in plačevanje s kreditnimi karticami. V tovarnah nekateri stroji preprosto ne bi več delovali. Napadena družba bi še pred prvim izstreljenim strelom doživljala silovite težave.

V tem trenutku je v državnih institucijah zaposlenih 8 strokovnjakov za kibernetsko varnost. Odločno premalo.