Ponosen, da sem Slovenec

Doživeli smo še en vihar v kozarcu vode, s kakršnimi družabna omrežja pogosto postrežejo. Iz malenkosti je mogoče narediti veliko afero. Iz majhnega odklona, iz nekaj napačnih besed, potegniti skrajne zaključke.

To se je zgodilo po sobotni oddaji Utrip, v katerem je avtorica Jadranka Rebernik, proti koncu postavila vprašanje: ‘Kaj je lepše od tega, da si ponosen, da si Slovenec? Kaj je boljšega, kot imeti rad svojo domovino in ljudi? Želimo si državo Slovencev in slovenskih državljanov, ki bodo ponosni, da živijo tukaj. In želimo si državo, ki bo pravično poskrbela za svoje ljudi.’ Novinar RTV Slovenija, Boris Vasev, teh besed ni dojel pozitivno. Takole je čivknil:

Screenshot_2018-11-12 Boris Vasev ( borisvasev) Twitter

In se je začelo. Pričakovano. Levica se je začela z njim spraševati, zakaj bi bili Slovenci ponosni nase, desnica je začela še bolj poudarjati svoje domoljubje in napadati avtorja čivka. Oglasil se je tudi predsednik SDS, Janez Janša. Zapisal je, ‘Če ti Slovenci nismo všeč, lahko mirno odideš.’ S tem je začel nov krog spopadov na družabnem omrežju twitter.

To je smešno. Kaj je narobe, če si ponosen, da si Slovenec? Bom postavil drugačno vpašanje. Če bi rekel musliman, da je ponosen, da je musliman, kaj bi se zgodilo? Ali če bi to storil temnopolti? Vam povem, kaj bi se zgodilo. Videli bi obrnjeno sliko. Medtem ko bi na levici v tem videli upravičeno, pozitivno samozavest, bi na desnici udarili z vso silo. Zgodilo bi se, kot že velikokrat do zdaj, da bi ena stran nečemu nasprotovala, ker temu druga pač pritrjuje. Brez pravega premisleka.

Kako smo prišli do tega, da si je politična desnica v tej državi prilastila domoljubje? Zakaj so se mu levičarji odrekli? Mislim, odrekli se zdi pretirana beseda, ampak na žalost je temu vendarle tako. Zato, ker s slovenskimi zastavami mahajo oni, mi ne bomo. To je to neumno sklepanje. To je razmišljanje v okviru političnih plemen, kjer se išče delitve in kjer smo mi vedno drugačni, kot oni. Tudi, če sploh ni razloga.

Poglejte, nič ni narobe, če ste ponosni, da ste Slovenci. Nič ni narobe, če ste ponosni, da ste Nemec, kristjan, Nigerijec, ženska, gej, karkoli. To je vaša stvar. To ne pomeni avtomatsko, da zaradi tega mislite, da so drugi vredni manj kot vi. Ponos ni že hkrati skrajni nacionalizem. Tudi levičarji so lahko ponosni, da so Slovenci in obenem težijo k temu, da so vrata naše domovine odprta tudi tujcem. Za razliko od desničarjev, ki našo državo vsak dan dajajo v nič, bi lahko bili ponosni tudi na Slovenijo, ki vendarle je ena bolj uspešnih držav na svetu. Marsikaj je, zaradi česar ni nič narobe mahati s slovensko zastavo in ob tem čutiti ponosa. Ne glede na to, če vam toliko ljudi vsak dan dopoveduje, da je vse zanič. Ni.

Tistim na levici, ki menijo, da se morajo z ognjem in mečem boriti proti vsakemu izrazu domoljubja ali drugačnemu razmišljanju, ker se med nami dviguje fašizem, polagam na srce, da je to napačna pot. Proti skrajnežem se je res treba boriti in jim preprečiti, da prevzamejo oblast, toda v njihov objem z lastno skrajnostjo, s histerijo celo, potiskati vedno več ljudi,  ni najbolj modro.