Vlada sprejela predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, SAB se je uklonila

Vse kar je treba vedeti o zadnjem ropotanju okoli sprejetja zakona o izvrševanju proračuna in okoli sredstev za upokojence je, da je Alenka Bratušek že pred časom začela frontalni napad na DeSUS, saj Karlu Erjavcu želi prevzeti volilno bazo. Bratuškovi je treba priznati, da na upokojence ni pozabila, ko je bilo volilne kampanje konec, ampak da resno jemlje svoje obljube.

Nič presenetljivega, če se kdaj pa kdaj zaiskri med SAB in DeSUS.

K sreči se je predsednik vlade, Marjan Šarec, izkazal za dovolj odločnega. Obnaša se, kot da ne bi imel težavne koalicije petih strank s potrebno podporo šeste, kot da bi si lahko privoščil izgubo partnerjev. To je dokazal že z odslovitvijo Marka Bandellija. Tokrat se je na grožnjo SAB, da njihovi ministri ne bodo podprli predloga zakona, če bo premalo sredstev za upokojence, odzval s pozivom k podpori proračuna ali pa da naj razmislijo o svojem položaju v vladi. Na koncu dneva je ostal v sedlu, Alenka Bratušek pa se je uklonila.

Naslednje leto bo letni dodatek za upokojence težji za 18 milijonov evrov in se bo dvignil na 140 milijonov. Novele zakona o izvrševanju proračuna je bila sprejeta soglasno.

Vodenje te vlade mora biti izjemno zahtevno, saj sloni na podpori petih strank v koaliciji in ene v opoziciji, vse skupaj pa otežujejo ambicije nekaterih zelo močnih posameznikov. Navsezadnje sta ministrski mesti prevzela bivši predsednik in predsednica vlade. Kljub temu do zdaj vlada pod vodstvom Marjana Šarca deluje in  priznati mu je treba, da je uspešno preskočil prve ovire in dokazal svojo odločnost. Začetek njegove vladavine je mogoče oceniti nadvse pozitivno. Toda, pozor, za zdaj je na vrsti predvsem deljenje sredstev, ki jih je zavoljo gospodarske rasti dovolj. Ko bodo pod streho pogajanja z javnim sektorjem, minimalne plače, socialne pomoči, status upokojencev, nad vsemi temi vprašanji pa proračun, bodo na vrsti drugi problemi, ki jih bo težje rešiti. Zdravstvo, optimizacija javnega sektorja, debirokratizacija, energetska prihodnost, razbremenjevanje gospodarstva, itd…

Marjan Šarec si bo pri tem lahko štel za velik uspeh, če mu bo uspelo miriti nasprotujoče si interese, če mu bo uspelo partnerje čim bolj utišati, da svojih nesoglasij ne bodo glasno razglašali v nenehni predvolilni tekmi, ampak jih bodo razreševali za zaprtimi vrati.