Če ne bo vode, bo vsaj vino

Pred dnevi je nekatere razburil oglas Vinakoper, ki se je šaljivo lotil pomanjkanja vode na Primorskem. ‘Ni vode? Brez skrbi, če je ni, smo tu mi,’ se je glasil in večina se je ob tem bržkone nasmehnila. Večina tega skoraj zagotovo tudi ni vzela za norčevanje iz pomanjkanja vode ali celo iz nesreče tovornega vlaka pri Hrastovljah, ki je problem še zaostril, a med nami so tudi takšni, ki se radi zgražajo. Tako so se tudi ob tem.

Vedno se najde kdo, ki ves razburjen, zgrožen, pozove, da je treba nekoga poklicati na odgovornost. Kot tale gospod v pismih bralcev v Dnevniku, ki verjetno niti spat ni mogel od jeze. Toda, kam to vodi? Se nam je res treba ubadati z reklamnimi oglasi, ker je nekdo užaljen? Ponavadi novinar ali kakšen bolj aktiven uporabnik spleta, ki iz dneva v dan išče stvari, nad katerimi se potem razburja. Temu pravim industrija zgražanja in na žalost smo ji tudi v Sloveniji že večkrat podlegli. In da, na zahodu ljudje včasih tudi izgubijo zaposlitev, ker se na spletu zbere tolpa nezadovoljnežev, ki jim ni všeč to ali ono, potem pa se to preseli v medije, ki ne znajo drugače, kot da nas vse skupaj posiljujejo z negativnimi novicami, ker se to pač prodaja.

Kaj je treba storiti? Ignorirati in se nikoli opravičevati. Drugače bomo končali v družbi, kjer ne bo več ne svobode izražanja, ne humorja, ne soočanj mnenj, ker se bo vedno, ampak res vedno, našel nekdo, ki mu nekaj ne bo prav. In bo hotel utišati tiste, ki mu gredo na živce ali prepovedati oblačila na katerih bo rdeča zvezda ali z vratov pregnati obeske s križi. Ob tem je nujno zdravorazumsko razlikovanje med nenehnim širjenjem sovraštva, kamor spadajo celo grožnje, pozivi k nasilju, kar vidimo na spletu in v nekaerih medijih in med hudomušnim oglasom. Ravnotežje potrebujemo, ne skrajnosti.