Rusija začela z obsežnimi vojaškimi manevri Kavkaz 2020

V južnem strateškem območju na vojaških vajah sodeluje 80000 vojakov, med njimi so tudi pripadniki oboroženih sil Armenije, Belorusije, Kitajske, Irana, Pakistana in Mjanmara.

Kot sporočilo ruskega obrambnega ministrstva prenaša Tass, bodo vojaške vaje ‘Kavkaz 2020 osredotočene na boj proti manevrirnim raketam in brezpilotnim letalom, kakor tudi na ognjeno in elektronsko delovanje proti celotnim sovražnim formacijam in na usposabljanje desantnih enot za sposobnost vertikalnega obkoljevanja in hitrih premikov med vojaškimi aktivnostmi.’

Vaje, ki so se začele v ponedeljek, vodi šef ruskega generalnega štaba Valerij Gerasimov, obsegajo pa področje med Črnim in Kaspijskim morjem. Pripadnikov tujih oboroženih sil je okoli tisoč, manevri pa temeljijo tudi na izkušnjah pridobljenih v vojni v Siriji.

Rusija redno izvaja obsežne vojaške manevre na vseh svojih vojaških območjih.

Medtem NATO stopnjuje prisotnost svojega letalstva v bližini ruskih meja. Samo v ponedeljek je v bližini ruskega Krima letelo kar osem letal. ZDA gredo celo tako daleč, da se njihovi strateški bombniki nevarno približujejo ruskim mejam in vadijo napade.