Thaksin Shinawatra

19. septembra 2006 se je predsednik Tajske mudil v New Yorku, na zasedanju ZN. Prav v tistem času je v njegovi domovini vojska prevzela oblast, tako da je obenem ostal brez svojega položaja in brez možnosti povratka v domovino. Postal je izgnanec in preselil se je v London, najbolj verjetno obsojen na pozabo, medtem ko bodo drugi določali kako bo v prihodnje v njegovi domovini.

 

Thaksin Shinawatra se je rodil 26. julija 1949 v San Kamphaengu na Tajskem. Korenine njegove družine izvirajo iz Kitajske, saj se je njegov pradedek v šestdesetih letih devetnajstega stoletja na Tajsko priselil iz Guangdonga. Kot mladenič je obiskoval vojaško akademijo in policijsko akademijo, leta 1973 pa je začel svojo kariero v policiji, v teku katere je še študiral v ZDA in se leta 1980 poročil s hčerko policijskega generala. Leta 1987 je zapustil policijo in se usmeril v poslovne vode.

 

Že prej, ko je bil še v policijskih vrstah je skupaj s svojo ženo sodeloval pri nekaterih projektih, ki pa so bili vsi po vrsti neuspehi. Med drugim je investiral v kino dvorano, stanovanjski blok in prodajalno svile. Po vseh teh neuspehih se mu je končno posrečilo s Shin Corporation in Advanced Info Service, največjim ponudnikom mobilne telefonije na Tajskem in s tem je postal eden najbogatejših ljudi v državi.

 

 

V politiko je Thaksin Shinawatra vstopil leta 1994. Na povabilo voditelja stranke Palang Dharma, Chamlong Sriumang-a je decembra istega leta postal zunanji minister. Stranka je nemalo zatem izstopila iz vlade, njen voditelj pa je odstopil in lastnoročno izbral Thaksina za svojega naslednika. Julija 1995 je stranka na volitvah izgubila polovico svojih sedežev, Thaksin pa je bil v Bangkoku izvoljen v parlament in je stopil v novo vlado kot pod premier minister za promet v Bangkoku.

Stranka PDP (Palang Dharma Party) je zaradi notranjih razprtij v naslednjih letih razpadla in Thaksin Shinawatra je skupaj z drugimi leta 1998 ustanovil stranko Tajci ljubijo Tajce (Thai Rak Thai). Stranka je šla na volitve z obljubami o univerzalni zdravstveni oskrbi, triletnim moratorijem na dolgove kmetov in velikimi sredstvi za razvoj tajskih vasi in je na volitvah januarja 2001 zmagala. Thaksin Shinawatra je postal premier minister.

 

V tej vlogi se je posvetil izpolnjevanju svojih obljub na področju gospodarstva, javnega zdravstva, izobraževanja, energije in mednarodnih odnosov, pri čemer je bil še posebej učinkovit boj proti revščini, s čimer si je stranka zagotovila podporo revnih, s pomočjo katerih je zmagal še na dvojnih volitvah. Sicer je gospodarska politika dobila celo svoje ime po prvem ministru, Thaksinomics: vsebovala je posojila z majhnimi obrestmi na ravni posameznih vasi, razvoj infrastrukture, privatizacijo državnih podjetij in krepitev kupne moči. Posledice takšne politike so bile visoka gospodarska rast, zmanjšanje revščine, visoka rast dohodkov v najrevnejših delih države in poplačilo dolgov mednarodnemu monetarnemu skladu (IMF), čeprav so njegovi nasprotniki trdili, da Thaksinomics ni nič drugega kot predelan Keynesianizem in da je razvoj Tajske po azijski finančni krizi posledica drugih faktorjev, predvsem rasti izvoza.

 

Thaksin je lastnik kluba Manchester City

 

Skoraj neverjetna priljubljenost stranke in premierja pa ni preprečila nasprotovanja, ki je privedlo do politične krize. Med drugim Thaksinu ni uspelo umiriti uporniškega juga, kjer se je upirala muslimanska manjšina. Po letu 2001 so se začeli vrstiti napadi na policiste, vojake, pa tudi na civiliste, njegov ukaz za napad na mošejo Krue Se pa je bil tarča kritike. Kritizirali so ga tudi, ker naj bi sorodnikom pomagal do visokih položajev in ker naj bi svojo funkcijo izkoriščal za promocijo svojega podjetja. Januarja 2006 je sicer družina podjetje Shin Corporation prodala za skoraj dve milijardi ameriških dolarjev.

Za njegovega glavnega nasprotnika se je izkazal Sondhi Limthongkul, bivši Taksinov podpornik, ki je premierja obtožil omejevanja svobode medijev. V politični krizi let 2005-06 je skupaj s študenti in akademiki in pripadniki srednjega razreda vodil serijo protestov.

Spomladi leta 2006 je Thaksin Shinawatra razpustil parlament in razpisal nove volitve, ki pa jih je opozicija bojkotirala, tako da je slavil lahko zmago. Protesti so se nadaljevali, ustavno sodišče pa je volitve razveljavilo in nove razpisalo za jesen. Vendar jih je 16. septembra prehitel vojaški udar.

 

Osemindvajsetega februarja 2008, po sedemnajstih mesecih v izgnanstvu, se je Thaksin vrnil na Tajsko. Takoj po prihodu so ga aretirali, a potem izpustili. Bivši predsednik vlade je ob tem izjavil, da se ne bo vrnil v politiko, temveč da se bo posvetil svojim nogometnim interesom, saj je lastnik angleškega nogometnega kluba Manchester City.

 

viri: Wikipedia

BBC Profil

Guardian

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s