Globalni zakon proti bogokletju?

Vsi se še spomnimo jeze v muslimanskem svetu ob karikaturah njihovega preroka, ki so se pojavile v nekem danskem časopisu. No, medtem ko je del sveta kuhal zamero, se je drugemu vse skupaj zdelo rahlo smešno, saj smo na zahodu že navajeni vseh vrst norčevanj iz organiziranih religij, pa tudi ideologije in celo posamezniki niso izvzeti.

The Christian Science Monitor poroča, da islamske države pritiskajo za globalni zakon proti blasfemiji. Pakistan tako zahteva prepoved materiala, ki žali ali uporablja napadalen jezik, ko gre za religijo. Razumljivo, da tiste karikature preroka Mohameda pod takšnim zakonom nikoli ne bi ugledale dneva. Razumljivo tudi, da bi debate o religijah postale zelo nevarna zadeva, saj se kdo lahko počuti užaljenega že ob stiku s človekom, ki ne deli njegove vere. Bomo mar vsi molčali ali pa bi naj molčali le eni, drugi pa bi medtem v imenu svoje religije lahko žalili vse po vrsti?

Ne bomo, ker takšnega zakona ne bo. Bolj napredne države bodo to preprečile. Saj, strinjati se gre s tem, da žaljenje drugače mislečih ni zaželjeno, ampak potem je ogrožena tudi svoboda govora in to je pot v nazadnjaštvo. Ljudje imamo pač različna mnenja in to ne samo o religijah, o veri, ampak tudi o ideologijah in še čem drugem. Bati se je le ekstremistov, ki jih je v tem trenutku največ v muslimanskem svetu, čeprav tudi druge organizirane religije niso imune, sploh kakšne radikalne krščanske sekte, da bodo še naprej pritiskali in grozili vsakemu, ki bo imel drugačno mnenje. Glede na rast muslimanskega prebivalstva v Evropi in nesposobnost nekaterih vlad, da jih asimilirajo, tukaj proti nam drvi ogromen problem, ki ga bo prej ali slej potrebno rešiti.

Z velikim problemom pa se soočajo tudi številne države z večinskim muslimanskim prebivalstvom. Namreč, proti modernizaciji se borijo s popuščanjem ekstremistom, kar pa vodi v nazadovanje. Posledica je, da ne morejo tekmovati z bolj uspešnimi družbami po svetu, kar spet vzbuja občutek ponižanosti in ogroženosti in spet rešitev ponudijo taisti mračnjaki, ki so v osnovi krivi za zaostajanje svoje družbe. Začaran krog, ki med drugim rojeva teroriste. Terorizem je namreč orožje šibkih, tistih, ki ne morejo obstati na bojnem polju, pa zato izberejo bolj asimteričen način bojevanja.

Namesto, da bi modernizacijo in z njo tudi svobodo izražanja, sprejeli z odprtimi rokami, se proti njej celo še borijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s