Okrožje 9

Kakšen mesec prepozno, pa vendarle, se malo oziram nazaj na film Okrožje 9. To zato, ker ponuja kar nekaj snovi za razmišljanje. Ne bi se toliko ubadal s specialnimi efekti, ki so sicer dobri, niti ne z odprtimi vprašanji, ki jih film pušča, pač pa s samo naravo človeštva in odnosa do tujcev. Kajti, čeprav film spada v znanstveno fantastiko in vsebuje vesoljce čudnega videza in še nikoli videno orožje ogromne moči, pravzaprav govori o ljudeh in odnosih, ki se vsakodnevno ustvarjajo na tem planetu.

Pred dvajsetimi leti je nad Johannesburgom, Južna Afrika, obstala ogromna vesoljska ladja. Kar so ljudje na njej našli, niso bili agresivni Marsovci, pripravljeni zavzeti planet in uničiti človeštvo, niti miroljubna bitja svetlobe, ki so nam prišla povedati, da moramo spremeniti svoj način življenja, če se hočemo rešiti pred propadom. Ne, na krovu ladje so bile le bolni, izmučeni in nemočni begunci, ki so jih hitro strpali v bantustan imenovan Okrožje devet, kjer so v bedi živeli vse od tedaj, medtem ko se je korporacija imenovana MNU ukvarjala s tem, kako usposobiti njihovo orožje. To jim nikoli ni uspelo, saj se je to orožje lahko aktiviralo le v rokah vesoljcev.

Zdaj, dvajset let pozneje, se vlada odloči begunce preseliti v novo naselje, tega pa ne zna storiti drugače, kakor da ohrani vsaj vtis legalnosti, to se pravi, da jim pred preselitvijo v podpis potisne obvestilo o deložaciji. Pred meseci se je nekaj podobnega zgodilo palestinski družini, ki je živela na območju, katerega so judovski naseljenci hoteli zase: oblast je Palestince preprosto izgnala, ne glede na to, da so tam živeli že stoletja, vendar so si za figov list preskrbeli odločitev sodišča. Države, ki nekaj dajo na svoje sodstvo, se pogosto obnašajo tako, čeprav po drugi strani kršijo vse svoje leporečje o človekovih pravicah.

Tisti, ki vesoljcem pod nos tišči papir v podpis, je uradnik Wilkus van der Merwe, prava podoba človeka, ki se drži pravil in je do položaja prišel po zvezah. Da, birokrat, kakršnih je po svetu dovolj. V naravi birokracije je, da se slepo drži predpisov, ki prihajajo od zgoraj. Drugače niti ne more biti, saj je vsak posameznik, ki ni pripravljen ubogati ukazov svojih nadrejenih in si pri svojem delu pušča preveč svobode, kmalu odstranjen s položaja. V primeru Okrožja 9 gre za veliko korporacijo. No, vseeno je, ali papirje prelagajo ljudje v zasebnem ali v državnem sektorju, rezultat je na koncu enak.

Film nam zelo dobro prikaže razčlovečenje tujca, saj imamo pred sabo celo tuja bitja, ki so nam telesno zelo različna in ki imajo čuden okus, kar se tiče hrane (privlači jih mačja hrana). Zdijo se patetična vrsta, ki nikakor ne spada v okolje in ni čudno, da jih ta zavrača in si želi njihove preselitve. Če malo bolj podrobno pogledamo na svet v katerem živimo, nam lahko hitro postane jasno, da se domačini pogosto tako obnašajo do tujcev. Prav v Južni Afriki, z vso njeno zgodovino apartheida, so pred kakšnim letom dni divjale množice in zahtevale izgon tujcev, večinoma beguncev iz Zimbabveja in trgovcev iz drugih afriških držav, saj bi jim ti naj kradli delovna mesta in jih potiskali v bedo. Še dobro, da se film odvija prav v Južni Afriki, saj nam pokaže, da so tudi temnopolti ljudje lahko rasisti, ne pa samo belci, kakor bi se mogoče komu na prvi pogled zdelo. Ne, človeštvo je eno samo in podobni problemi se pojavljajo na številnih krajih, od predmestij evropskih mest, do afriških slumov, do kitajskih velemest.
S potiskanjem v izolacijo pride tudi revščina in vesoljci v filmu so vsaj od začetka, preden spoznamo, da vendarle niso samo živali, čisti primerki prebivalcev smetišč, kakršnih je na žalost na tem planetu kar nekaj. Veliko je namreč tako zelo revnih ljudi, da se preživljajo z brskanjem po ogromnih smetiščih in si s tem iščejo boren zaslužek. Nihče se pravzaprav ne briga za njih, vsi bi jih le radi odstranili nekam proč in prav zato so ograjena predmestja tako zelo priročna. Vendar pa s tem problem ne izgine kar nam v filmu prikaže večanje števila vesoljcev. Na žalost je tudi z reveži tako.

Pred dnevi so se Brazilci veselili, da bodo olimpijske igre leta 2016 pri njih v Riu. Rio de Janeiro velja za eno najbolj nevarnih mest na svetu in prav te dni se na njegovih ulicah bije boj med policijo in mamilarskimi tolpami. Celo helikopter so nepridipravi sestrelili in pri tem sta bila ubita dva policista. Takšno nasilje ni nič novega in policijske operacije v mestu so pogosto bolj podobne vojaškim udarom. Pri tem se Brazilci ne soočajo z invazijo tujcev, pač pa s prebivalstvom favel, ki se je namnožilo okoli mesta in ki iz svoje revščine proizvaja tolpo za tolpo, nenehen dotok mladeničev, ki so pripravljeni prijeti za orožje. Povrhu pride še nagnjenost revnih ljudi, da imajo veliko otrok in tako se problem, ki ga država ne zna in ne zna rešiti, samo še povečuje in ga je mogoče omejevati le z nasiljem represivnih organov.

Wikus na koncu pristane na drugi strani

Okrožje 9 nam postreže še z eno resnico o našem svetu. Tisti, ki se nam upirajo, so razglašeni za teroriste, druge strani zgodbe pa se ne sliši. Medijski blitz laži na koncu doleti tudi glavnega junaka filma, ko tega dogajanje,v katerega nikakor ni hotel pasti, potisne na drugo stran. Begunci, tujci, reveži, odrinjene skupine, nimajo veliko možnosti, da bi na svetlo spravili svojo plat zgodbe, ali pa so njihovi glasovi utopljeni v poplavi mainstream medijev, ki jim zaupa večina.

Film Okrožje 9 je eden tistih redkih filmov, ki nam v poplavi plehke akcije ponuja v razmislek boleče zgodbe našega sveta. Apartheid nikakor ni stvar zgodovine, sploh ne, ko na Šri Lanki na tisoče Tamilcev ostaja zaprtih v koncentracijskih taboriščih in je v Gazi dva milijona Palestincev obsojenih na životarjenje pod izraelsko blokado. Film nam ne govori samo o Južni Afriki, kakor bi se na prvi pogled dalo zaključiti glede na poreklo režiserja in na kraj dogajanja, ampak o celem planetu. Da, tudi o Sloveniji in o našem odnosu do tujcev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s