Janez iz vzporednega sveta

Alenka Bratušek je v Državnem Zboru dobilia 55 glasov podpore, s čimer je bila izglasovana tudi konstruktivna nezaupnica  vladi Janeza Janše. O velikem metu predsednice Pozitivne Slovenije sem že pisal na Drugem svetu.  Koalicija, ki jo bo sestavila, bo nestabilna zmes, v kateri bodo brbotali številni konflikti in najmodrejše v takšnih razmerah je nižati pričakovanja in se pripravljati na predčasne volitve. Toda o tem bo vse povedal čas.

V tem trenutku je pametno kaj reči o padli vladi Janeza Janše. Zavedati  se moramo, da bi lahko propadla koalicija z odstopom Janeza Janše z mesta predsednika vlade in mesta predsednika SDS, predlagala svojega mandatarja, vsi ministri pa bi opravljali tekoče posle, dokler ne bi bili zopet potrjeni. Nič kaj drastičnega se ne bi spremenilo. Šušteršič bi še naprej vodil to ladjo v smeri ekonomskega liberalizma, na sporedu bi bile Slaba banka, Holding, privatizacija, krčenje proračunskega primanjkljaja, olajšave za gospodarstvo, toda ne, en človek je temu nasprotoval, ker si še vedno misli, da se ves svet vrti okoli njega.

To je, kot ga je označil Gregor Virant, sončni kralj, Janez Janša.

Predsednik SDS je še včeraj govoril o virtualnem svetu, v katerem živijo vsi, razen njega, toda resnica je takšna, da v tem trenutku v nekem vzporednem svetu živijo on in njegovi privrženci. Osamljeni in ponižani na raven političnih gobavcev, ki se jih nihče več noče dotakniti, ali pa ob njih vztraja za dobro države, živijo v svojem svetu, kjer reproducirajo vedno iste zgodbe, pri tem pa jim pomagajo tudi njihovi mediji tipa Reporter, Demokracija, Politikis, Siol. To je svet trdnjave, ki jo nenehno oblegajo sovražniki in kjer izdajalci vedno grozijo, da bodo odprli vrata barbarom. To je svet, kjer je le en nesporen voditelj, ki ga je treba nenehno odločno podpirati, drugačna mnenja niso dovoljena, kjer si lahko z njimi, ali proti njim, nikakor pa ne le mirno ob njih. In to je svet, ki se mu izteka čas.

Namreč, bil je trenutek, ko je SDS bila zelo blizu svoji veliki želji po veliki prevladi, po zmožnosti radikalnega spreminjanja slovenske družbe, čas po Pahorju, čas globalne gospodarske krize, ki je udarila v Slovenijo in je bila potem vedno znova zmotno predstavljana kot produkt lokalnih posebnosti, čeprav so jo lokalne posebnosti kvečjemu zaostrile, nikakor pa povzročile. Bila je to ena tistih kriz, ki lahko radikalno spreminjajo politična razmerja. Slovenci smo eno takšno že imeli v času druge svetovne vojne, ko je iz konservativne Slovenije nastala komunistična in iz nekako 70% velikega konservativnega bloka je nastal le še 35%. Po Pahorju je bil takšen premik zopet možen.

Ampak potem je sla po oblasti. Janez Janša bi si lahko manj želel predčasnih volitev in bi pustil, da Pahor do konca oddela svoje in v tem času bi še pridobival. Manj bi lahko tolkel po svojem naravnem zavezniku Virantu in v DZ bi lahko dobil mnogo večjo podporo. Vsega tega ni storil. Ko je udarilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, bi v dobro svoje stranke lahko odstopil in omogočil, da se SDS projekt izvaja dalje, toda tudi tega ni storil. Resnično, sla po oblasti in samozaverovanost sta ga pripeljali v situacijo, ko se zdi, da je njegovi stranki odpeljal zadnji vlak in da bo prihodnost za celoten političen blok, ki ga je skušal ves čas popolnoma prevzeti v svoje roke, nenehna opozicija, ali pa preoblikovanje in pojav nove konservativne sile, manj osredotočene le na svojega voditelja in bolj na vrednote, ki jih predstavlja.

Vprašanje za SDS je torej v tem trenutku, ali še vztrajati pri Janši, ali se končno preoblikovati v stranko, kjer njen predsednik ni vse, ali vztrajati pri starem načinu prevzemanja popolnega nadzora nad celotnim političnim blokom, v katerem se nahaja, ali iskati sobivanje s čim več zavezniki, s katerimi si lahko ponovno pridobi večino. Čas bo povedal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s