Umik

Medtem ko v Venezueli umira predsednik Hugo Chavez in to še vedno ni razlog za njegov umik in imenovanje naslednika in so morale v slovenskem Državnem zboru skoraj vse politične stranke obrniti hrbet predsedniku vlade, da so stekli postopki, ki ga bodo odstranili z njegovega mesta, je papež Benedikt XVI kot prvi papež po 600 letih, odstopil sam. V svetu, kjer ljudi z oblasti preganjajo ali institucionalne zavore, kot so  omejitve števila mandatov ali  demokratične volitve, ali pa jih preganjajo revolucionarji, je nekaj osvežujočega videti človeka, ki ga oblast ne pokvari tako zelo, da bi se je oklepal do samega konca.

Rečeno je bilo pred časi, da oblast korumpira, absolutna oblast pa korumpira absolutno in to vsekakor drži. Ljudje smo tako zaljubljeni vmoč, da ko imamo enkrat oblast nad soljudmi, le te nočemo več predati drugim in se predajamo iluzijam, da smo nenadomestljivi in da s svojim vztrajanjem celo delamo v skupno dobro, ali pa še takšnih izgovorov ne potrebujemo več in si kot kakšen kralj domišljamo, da nam je bila oblast dana od Boga in nam je nihče nima pravice vzeti.

Benedikt XVI je kot razlog svojega odstopa navedel svojo starost in pomanjkanje moči, da bi še opravljal svojo službo. Pošteno in nekaj, kar spoštujem. Na tem mestu se ne bom poglabljal v teorije zarote, ker so teorije zarote v teh časih vseprisotne in si nasprotujejo, neke vrste zabava za množice, ki si rade izmišljajo vedno nove razloge, zakaj nekoga sovražiti, ali kako kaj razložiti. Včasih so vsega krivi židi, drugič prostozidarji, tretjič globalne elite, četrtič Vatikan, petič pedofili, šestič muslimani in tako dalje in naprej, v neskončnost, dokler ne nekateri ne verjamejo niti tega več, da je zemlja okrogla, verjamejo pa da je v vsakem drugem živilu podtaknjen strup, ki naj zmanjša človeško populacijo, čeprav se le ta še vedno povečuje.

Benedikt XVI si želi Cerkvi služiti skozi molitev, verjetno, da bi svoje življenje bolj posvetil iskanju vezi z Bogom, kot upravljanju RKC, za kar več nima moči. Za vse verujoče bi takšen odmik od sveta, ko so opravili svoje, moral biti nekaj, kar bi si želeli, saj je na koncu človeško življenje kratko in vse, kar se zdi trdno, prej ali slej propade v prah, da ga nadomesti nekaj novega. Ljudje smo umrljivi in vsi zakladi tega sveta tega ne morejo spremeniti. Če je kdo ateist, bo seveda izhajal iz drugačnih temeljev in bo tudi prišel do drugačnih zaključkov o življenju, torej ne bo iskal nekaj nadnaravnega, ampak bo želel svoje življenje izkoristiti v polnosti: golo čakanje na smrt tukaj resnično ne bi smela biti opcija, če se le da kaj storiti za aktivnost in uživanje tudi v starosti. Ampak za verujoče vendarle obstaja svet tukaj in tudi svet tam, za smrtjo in če se morajo posvečati temu, da v tem življenju naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi živeli v skladu s svojimi vrednotami, morajo kakšno misel posvetiti tudi tistemu drugemo življenju.

V Svetem Pismu Nove Zaveze  hudič skuša Jezusa, ko  mu ponuja vsa kraljestva sveta, če pade predenj in ga moli, a ga Jezus zavrne, da je zapisano, da mora človek moliti in služiti  le Bogu. Oblast je pogosto tako mamljiva, da so ljudje, četudi se skrivajo za religiozno fasado, pripravljen to oblast postaviti pred svojo vero, pred Boga, ki ga na zunaj častijo. Če hočete, celo ateist lahko svojo ljubezen do oblasti skriva za velikimi besedami o skupnem dobrem, za katerega se bori.

Prav zato je vsak prostovoljni umik od oblasti tako veliko in pomembno dejanje. Zagovorniki svobode so že zdavnaj spoznali, da narava človeškega bitja potrebuje zunanje sile, ki onemogočajo pretirano kopičenje moči v enih rokah in niti dobri vzgledi tega ne bodo spremenili. Kljub temu pa gre vsako takšno potezo spoštovati in si jo vzeti za vzgled.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s