Ženska na vrhu

Torej smo dobili prvo žensko predsednico vlade. Vlade še ni sestavila, ampak kaže da jo kmalu bo.  Seveda smo vsi srečni in navdušeni, da je končno tudi ženska zasedla najpomembnejši položaj v državi, ampak to seveda ne pomeni, da moramo ob tem pričakovati kakšne ‘ženske čudeže’.

Namreč, politike, tako kot gospodarstvenike ali umetnike, moramo ocenjevati po tem, kako so uspešni, ne po spolu, barvi kože, prvem jeziku, ki ga govorijo, starosti in podobno. Zato se mi ob tem, da je ženska postala predsednice vlade, ni za dolgo ustavljati. Je bil že čas, kakor je bil v ZDA pred leti že čas, da je predsednik postal temnopolti Američan in bo na naslednjih volitvah že čas, da Hillary Clinton postane prva predsednica. Če bo kandidirala, seveda.

Ne pričakujem drugačnega pristopa k vodenju, samo zato, ker gre za žensko. Po mojem mnenju, imamo v politiki različne pristope, ki so lahko bolj mehki (Pahor) ali trdi (Janša), ne bi pa te pristope delil na ženske ali moške. Alenka Bratušek bo po vsej verjetnosti mnogo bolj trd politik, kot je bil Pahor, upajmo pa da mnogo manj zagrenjen in ciničen, kot je bil Janša. Če pogledamo v preteklost, lahko vidimo, da so ženske na vrhu lestvice lahko prav tako agresivne, nepopustljive in seveda tudi sposobne, kot moški. Margareth Thatcher, Benazir Bhutto, Indira Ghandi, Cristina Kirchner…

Seveda je pomembno, da tudi ženske zasedajo vodilne položaje. Družba, ki ne izkorišča vseh svojih potencialov, in če je v politiki le za prgišče žensk, to pomeni, da jih vsekakor ne izkorišča, nima bleščeče prihodnosti. Z dobrimi vzgledi se da to mnogo bolje doseči, kot z uvajanjem kvot, ki dajejo občutek, da se z nečim posiljuje, ko pa gre v resnici za naravne procese. Razen, če kdo verjame, da so moški že po naravi bolj primerni za vodenje. Jaz tega ne verjamem, ampak verjamem, da so talenti enakomerno porazporejeni po prebivalstvu in jih je treba iskati in ceniti, ko jih enkrat najdeš. Spol mora biti pri tem najmanjši problem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s