DeSUS – še edina preostala socialna stranka?

Glede na dogodke preteklih dni, bi to res lahko sklepali. Davek na nepremičnine bo namreč zelo prizadel tiste, ki živijo v lastnih hišah, a so kljub temu reveži. Upokojenci so le en del množice tistih, ki so z lastnimi rokami zgradili svoja domovanja, hiše ki so na papirju veliko vredne, a jih bodo le težko za takšno ceno prodali, zdaj pa se iz meseca v mesec prebijajo z nekaj sto evri. Tudi marsikateri zaposleni z minimalno plačo spada v to skupino ljudi, ki se jih je vlada odločila obremeniti, da bi zmanjšala proračunski primanjkljaj.

Predsednica vlade Alenka Bratušek naj bi razmišljala o vezavi zaupnice s sprejetjem zakona o obdavčitvi nepremičnin. S tem bi resno požugala tisti stranki, ki lahko prekriža njene načrte, to je DeSUS-u. Problem le, da se očitno ne zaveda politične realnosti. DeSUS lahko tvega padec vlade in predčasne volitve, saj bo spopad preživel in se skoraj zagotovo še okrepil, medtem ko bo Pozitivna Slovenija utrpela hude izgube. Ne le, da ne bo več postavljala vlade, spremenila se bo v  majhno stranko in morebiti bo celo ostala pred vrati DZ. Seveda je res, da predčasne volitve ne bi ničesar spremenile in da bi prišlo le do mešanja kart in da bi SD bila potem prisiljena v vlogo, ki jo zdaj igra PS, ampak politična realnost je vseeno takšna. Če zdaj pride do predčasnih volitev, se bo še enkrat več pokazal politični idiotizem določenih elit v tej državi. Kakor prej LDS in Zares, bo tudi PS odšla na smetišče zgodovine. Erjavec, na drugi strani, bo preživel še eno bitko.

V resnici je to razumljivo. Ljudje niso neumni in se zavedajo, da revni upokojenci niso elita, ki bi jo lahko obremenili, češ, hiše imajo, naj plačajo. Prav tako to ni večina Slovencev, ki se prebija iz meseca v mesec. Vedo tudi, da bogatejših članov naše družbe ta davek ne bo tako prizadel, saj si bodo plačilo lahko privoščili. Prav tako je ob vsem obremenjevanju ljudi z davki, po vsem varčevanju, vedno več ljudem jasno, da ta politika ne deluje. In potem so tu še banke, ki utegnejo skrivati brutalno veliko luknjo v velikosti milijard evrov. Jasno pa je tudi, da je v tej državi zelo malo političnih sil, ki bi se lahko imenovale za socialne. Ena ima to besedo celo v svojem imenu, a se na žalost ne obnaša tako. Namreč, če bi bila res socialna demokracija, bi skrbela za to, da najrevnejši člani družbe ne bi bili  kaznovani čez vsako mero. Resnično, pozicija DeSUS-a je v teh trenutkih edino pravilna pozicija stranke, ki bi rada bila socialna. Krizni davek, ki jemlje določen odstotek zaslužka vsem, bogatejšim več in revnejšim manj, je namreč mnogo bolj socialen, mnogo bolj socialističen, kot davek na nepremičnine (deloval pa tudi ne bi).

Kakorkoli, v imenu stabilnosti se utegne še zgoditi, da bo DeSUS na koncu nov zakon podprl, a je državna ladja  kljub temu usmerjena proti prošnji za pomoč. Prihodnost, se zdi, bo še slabša kot je sedanjost.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s