Nova normalnost?

Če kdo misli, da se bo zaradi dveh strelskih obračunov v preteklih dneh v drugem največjem mestu v državi kaj spremenilo na bolje, se hudo moti. Namreč, nekateri menijo, da je to posledica krize, opozorilo, da je ljudem dovolj in  bo kmalu še kdo prišel izterjat svojo trdo prigarano plačo ali obračunati z nepravičnim šefom ali pokvarjenim politikom.

Kar nekaj komentarjev v to smer sem slišal včeraj in danes in moram reči, da je to povsem v skladu z nezadovoljstvom in frustriranostjo, ki se širi po vseh porah družbe. Ljudje so jezni, a ne vedo, kaj sploh narediti. Vlade se menjavajo, volitve ničesar ne spremenijo,  država tone, davki se višajo, cene so visoke, plače v primerjavi s severno soseščino nizke, brezposelnost visoka. Še huje, nikjer ni nobene vizije, kako se rešiti iz krize, vedno le ponavljanje zahtev po varčevanju in grožnje s trojko. Očitno je, da se je le manjšina Slovencev pripravljena aktivirati na polju političnega, četudi samo na ravni protestov. Prave organizirane alternative ni od nikoder. Večina je apatična in čaka na rešitelja. Ker tega ni, se pojavlja vedno več temačnih iluzij, da bo nekomu že počil film, da tako ne bo šlo več naprej, ker se bodo (drugi) uprli in podobno. V resnici slabo kaže za možnost uspešne revolucije, še več, kakršno je stanje, niti na kakšne malo bolj radikalne spremembe v okvirih političnega sistema, kot ga imamo zdaj.

Bo še komu počil film, bomo deležni še več kriminala, še več maščevanja, mogoče celo atentatov na politike in kaj bo to pomenilo? Zagotovo slabšanje razmer v državi vpliva tudi na porast nasilja, toda posledica le tega bo prej kot večje spoštovanje do malega človeka, krepitev represivnih organov in večja samozaščita tistih, ki so že zdaj v izkoriščevalskem taboru. Kar se tiče kriminala, zaostrovanje prinese tako bolje oborožene kriminalce, kot tudi policijo, ki je vedno bolj agresivna. Kar se tiče obračunavanja izkoriščanih z izkoriščevalci,  si bodo slednji priskrbeli telesne stražarje ali vsaj svoje orožje. Politiki bodo na nasilje odgovorili z represijo in z večjimi pooblastili obveščevalnim službam.

Zdrs v bolj nasilno družbo globalno ne bo pomenil ničesar, razen da bo prinesel še več nevšečnosti. Slovenija ni ravno dežela z visoko stopnjo kriminala, sploh pa ni veliko smrtnih žrtev in če se bo to spremenilo na slabše, se bomo na žalost kmalu navadili. Tako hudo kot v Mehiki ali Braziliji bo seveda težko. V teh dveh državah lahko vidimo, da tudi skoraj vojne ravni nasilja še ne pomenijo zloma. Če lahko s kom naredimo primerjavo, v kaj bi se Slovenija lahko razvila, so to predeli ZDA. Tudi tam se kdaj pa kdaj kakšen nezadovoljni zaposleni odloči obračunati s svojimi sodelavci, ali pa pride do strelskih pohodov in tudi kriminal je pogosto dobro organiziran. Američani so se s tem navadili živeti, kakor so se navadili tudi na skoraj vojaško organizirano in opremljeno policijo, ki resno razmišlja celo o uporabi brezpilotnih letal.

Nam pretekli dnevi v Mariboru kažejo neko novo normalnost, na katero se bomo morali navaditi? Ni rečeno. Možno je, ni pa neizogibno. Pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da je medijska podoba pogosto povsem drugačna kot realnost. Več poročanja o nasilju še ne pomeni, da je tega res več.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s