Iz dežele teorij zarot v realnost

Ob poročilih, da bi naj ameriški obveščevalci razvijali računalnik sposoben prodreti skozi vsako zaščito, se je dobro spomniti, da se je o tem, kar je ameriški žvižgač Edward Snowden razkril pred kratkim, govorilo že pred več kot desetletjem. Le pozorna večina ni bila in za mnoge je bil napredek tehnologije nadzora tako oddaljen od vsakdanjega življenja,  da so jo raje pospravili v svet teorij zarot.

Prisluškovanje vsem pogovorom po telefonu, prestrezanje spletnega prometa, vse to se je verjetno počelo že pred leti, le da tega nismo vedeli. Možnost sledenja posameznikom preko mobilnih telefonov tudi. No, kdo se bo spomnil, da so čečenskega uporniškega voditelja Dudajeva Rusi leta 1996 ubili z dvema raketama, potem ko je opravil pogovor  po mobilnem telefonu. Če je to bilo možno že tedaj, kaj vse je možno zdaj.

Napredek pač. Toda kar mene moti, je kako zelo malo razburjenja v resnici povzroča krepitev sistema nadzora. Kamere so povsod, vsak nosi sredstvo, s katerim ga lahko sledijo na vsakem koraku v žepu, na spletu smo popolnoma razgaljeni, ni posebej težko priti do podatkov o stanju na našem tekočem računu in o našem zdravstvenem stanju, še malo in imeli bomo avtomobile, ki bodo vozili sami  in nad katerimi bo kdo lahko mimo naše volje prevzel nadzor, prihod brezpilotnih letal s kamerami nad naše glave je le še vprašanje časa, mi pa živimo naprej, kot da nam ne bi grozila nobena nevarnost. Kot da nihče ni bral 1984.

7 thoughts on “Iz dežele teorij zarot v realnost

 1. Ja in? Sekiramo se že, kaj pa lahko narediš? V ZDA je sodišče razglasilo NSA nadzor za popolnoma legitimnega. Poglej kaj so nam prinesle ‘vstaje’. Vsake volitve nam prinesejo isto ali večje s*anje. In kaj naj naredim, grem pred parlament protestirat, da me policija posname in pofotka, da moje podatke v bazo in me nadzoruje, pa še položnico mi napiše zaradi kršenja kakšnih zakonov? A to je rešitev?

 2. Ana, lahko pa spremljaš politične stranke in to, kako se obnašajo, ko pride v zakonodajo kak zakon, ki državi omogoča večji nadzor in potem tistih, ki delujejo proti tvojim interesom, preprosto ne voliš več. Saj ne, da ne bi obstajala alternativa. Tudi v ZDA obstaja. Ker pa je večina apatična, se sistem ohranja. In tudi namenoma je sistem tako vzpostavljen, da ubija duha državljanom, tako da se ne upirajo več in puščajo, da jih sistem melje, sami pa skušajo preživeti najbolje kot znajo.

  1. Jin, spremljam jih. In ne obstaja niti ena stranka, ki bi je volila. Pokaži mi prosim stranko, katere poslanci niso sodelovali v nobeni aferi, nimajo čudnih poslovnih potez, niso glasovali za znižanje socialnih pravic, itd itd. Zadnji “novi obrazi” v politiki so bili Pozitivna Slovenija (to vemo, kako se je končalo – vedno slabše za nas navadne ljudi) in recimo nov župan v Mariboru (to tudi vemo, kako se zdaj dogaja – po prvih znakih nič drugače kot prej). (Nova stranka trajnostnega razvoja pa je bila tako “sposobna”, da je uspela zamočiti prijavo kandidatov, saj je oddala listo, ki ni bila v skladu s pravili.) Da ne omenjamo, da so po poskusu prihoda novih obrazov v politiko (PS) vse ostale stranke, ne glede na usmeritev, stopile skupaj proti tem ‘pritepencem’, ki jim odžirajo ugodnosti (PS kljub zmagi na volitvam ni uspela sestaviti vlade in smo ne glede na glas ljudstva imeli SDS na oblasti). Skratka volitve so navadna farsa. In zato me jezi, ko se nekdo čudi, zakaj smo ljudje apatični in stresa floskule o izražanju volje državljanov na volitvah.

   Potem so tukaj še vsi tisti, ki govorijo (in pišejo po spletu), da bo ljudstvu končno “počil film” in se bo to vse uredilo. Ljudstvu je počil film in so šli protestirat, pa so dosegli aretacije in položnice. S tem so se nekaj naučili, saj noben niti protestirat ne hodi več.

   Skratka, vse gre po planu. Žal ne našem.

   1. Glej, če pogledaš samo gradnjo sistema nadzora, imaš Piratsko stranko, ki jo lahko podpreš. Če vidiš, da nimajo ne dovolj kadrov, ne sredstev, da bi karkoli spremenili, se jim pridružiš in jim pomagaš. Če pač nikjer ni nobene izbire, se moraš sam izpostavit. Pa ni treba pri tem nasilno protestirati. Glavni problem v tej državi ni, da so ljudje jezni, da je politika takšna kot je, ampak da je ljudstvo, večina vsaj, takšno kot je. Da vsi čakajo rešitelja, ki bo vse uredil, oni pa bodo doma pasivno čakali, mogoče šli na protest, če bodo slučajno imeli čas. Vsi bi, da bi nekdo drug vse opravil, sami pa bi potem pobrali nagrado.
    Nihče se zares ne bi posvetil politiki, iskanju rešitev, ponujanju alternativ. In še hujše, ko se alternative pojavijo, jih večina takoj obtoži najslabših namenov.

    Ne, tako se ne more nič spremeniti. Ljudje bodo morali postati bolj aktivni in se bolj izpostaviti.

    In to niti ni tako težko. Če bi večina Slovenev začela pisati politične bloge, bi bila prisotna na facebooku in twiterju, nekateri pa bi še postavili svoje spletne strani, bi potrebovali ravno dva meseca, da bi razbili prevlado mainstream medijev, s tem pa ukradli berglo vladajoči politiki. Ampak večini se še to ne da.

 3. Evo, kaj sledi, če se osebno izpostaviš… http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/za-vlecenje-vrvi-pogojna-zaporna-kazen

  Mimogrede, kaj so lahko posledice, če bi nekdo na spletni strani objavil seznam raznih politikov in ostalih veljakov ter navedel nekaj primerov nezakonitih poslov za vsakega, vendar v stilu “domnevno/se govori/menda”… A te vseeno lahko tožijo vsi s seznama? Razmišljam, da bi počasi bilo treba začeti voditi evidenco svinjarij, ker mediji (in narod z njimi) imajo prekratek spomin…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s