Rezultati predčasnih volitev v Državni zbor 2014

Spomnimo, kako smo prišli do predčasnih volitev 13. julija. Po predčasnih volitvah v Državni zbor leta 2011, je zmago odnesla Pozitivna Slovenija, sledila ji je SDS. V povolilnem preigravanju Zoranu Jankoviću ni uspelo sestaviti koalicije in ta naloga ja padla na ramena Janeza Janše, ki je sestavil desnosredinsko koalicijo. Ta je delovala, dokler je ni razbilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Nastala je nova, levosredinska koalicija, ki jo je vodila Alenka Bratušek, toda s pogojem, da se Zoran Janković umakne iz državne politike. Ko se je ta želel vrniti na mesto predsednika Pozitivne Slovenije, je prišlo do razpada le te in edini izhod iz politične krize so bile predčasne volitve.

Da smo glasovali 13. julija, sredi počitnic torej, je posledica odstopa Alenke Bratušek in spoštovanja rokov. Jesenske volitve so postale nemogoče v trenutku, ko je Alenka Bratušek zelo hitro odšla s položaja, saj bi za poznejši rok morala vztrajati še vsaj kakšna dva meseca. Sledila je politična kampanja, v kateri se je izpostavil fenomen Miro Cerar in vztrajal skozi soočenja, čeprav je pri tem Cerar bil precej nekonkreten. Veliko vlogo je v debatah imela tudi zaporna kazen predsednika SDS, Janeza Janše.

Kakšni so torej rezultati vzporednih volitev. Z veliko prednostjo je zmagala stranka Mira Cerarja, ki je dobila 36,9% sledi ji SDS z 19,9%. Tretje mesto je dosegel DeSUS z 9,7%. Presenečenje volitev je zagotovo Združena levica, ki je s 7,1% prehitela SD s 5,4%. NSi je prav tako dobila dobila 5,4%. V Državni zbor se je uvrstilo še Zavezništvo Alenke Bratušek s 4,7%.

19:10 SDS je na volitvah doživela hud poraz, saj ji mobilizacija okoli Janeza Janše ni uspela. Frustracija je zaradi tega razumljiva, a označevanje volitev za nelegitimne ni na mestu, prav tako ne primerjave Slovenije z nedemokratičnimi državami. Svobodne in demokratične volitve so najbolj legitimen proces, kar jih je.

19:17 DeSUS bo s svojimi poslanci skoraj zagotovo tudi v prihodnji vladajoči koaliciji in bo narekoval politiko na področju pokojninskega sistema. Glede na predvolilno povezavo s SD, ki bo dobila manj poslancev, a je vseeno v DZ, bosta obe stranki v pogajanjih s Cerarjem verjetno delovali enotno, da bosta povečali svojo težo in iztržili več položajev. Karl Erjavec pa bo verjetno spet zunanji minister.

19:23 Zmaga je torej šla Miru Cerarju. Njegov fenomen se je prenesel skozi predvolilni čas vse do samih volitev, četudi mu je mogoče očitati veliko nekonkretnosti v soočenjih in ‘lahek’program. Z nejasnostjo se je Cerar, in priznati si moramo, da gre za stranko enega človeka, saj drugih niso veliko izpostavljali, postavil v vlogo praznega kozarca, v katerega lahko vsak volivec nalije vse svoje želje in pričakovanja. A zdaj prihajajo težji časi za stranko, saj bo potrebno sprejemati odločitve.

19:26 Prihajajo prvi podatki Državne volilne komisije.

19:35 SD je doživela velik poraz, saj jo je prehitela tudi Združena levica. Kako si to razlagati? Kaže, da je veliko volivcev šlo k SMC in niti Židan, kakorkoli priljubljen že je, tega ni mogel spremeniti. Slovensko volilno telo, tisti del, ki je volil Pozitivno Slovenijo, Pahorjevo SD in še prej LDS, se je hitro odločil in nič ga ni moglo več prepričati. To je eno. Drugo je socialistična alternativa in kaže, da so mnogi siceršnji volivci SD iskali takšno alternativo in jo v ZL tudi dobili. Vprašanje, kakšen učinek je imel nastop Luke Meseca v soočenju v četrtek, ko je izrazil veliko pogledov, ki jih ta del volilnega telesa jemlje za svoje, a po moje je bil ta učinek kar velik.

19:40 Gregor Virant je v povolilni oddaji Pop TV izjavil, da je največji problem slovenske politične desnice Janez Janša. S tem se povsem strinjam. Poraz politične desnice v državi je namreč velik in edino pri NSi so lahko zadovoljni, da napredujejo. Škoda za SLS, ki je izpadla. Očitno politika delitev, žalitev, teorij zarot, ne deluje in pri SDS bi se tega lahko počasi že zavedli.

19:45 Projekt Jankovićeve Pozitivne Slovenije se je končal bolj klavrno. Stranka je razpadla in Jankovićev del se ni več uvrstil v Državni zbor. Alenka Bratušek je po drugi strani s svojim zavezništvom vendarle uspela prestopiti parlamentarni prag. Kar lahko ob Cerarjevem fenomenu štejemo za uspeh. Sploh po vsej gnojici, ki je bila polita po njej, ko je bila predsednica vlade.

Pri tem se moramo vprašati o usodi instant strank, kakršna je bila Pozitivna Slovenija in kakršna je Stranka Mira Cerarja. Da se zgodovina ne bo ponovila.

20:05 Volitev je konec, prihaja čas sestavljanja koalicije. SMC ne bo mogla vladati sama, potrebovala bo partnerje. ZaAB skoraj zagotovo ne bo dovolj, zato bo prišlo tudi do pogajanj z drugimi. Ker je bilo sodelovanje s SDS že zavrnjeno zaradi Janeza Janše in ker Združena levica ne bo šla v koalicijo, v kateri ne bo mogla uresničevati svojega programa, ostajajo DeSUS, SD in NSi. Glede na predvolilno kampanjo, ne moremo biti prepričani, da koalicija s NSi ni možna, če se SMC odloči za bolj liberalen program. Po moje pa je najbolj verjetna koalicija SMC, DeSUS, SD, saj bosta slednji skušali svojo povezavo izkoristiti za večjo težo v pogajanjih. Če bo tako, bo Karl Erjavec spet zunanji minister, Dejan Židan minister za kmetijstvo, na področju pokojninskega sistema pa se ne bo nič spremenilo. Če bo po drugi strani prišlo do koalicije SMC, ZaAB, NSi, pričakujem bolj odločen napad na upokojence in pokojninski sistem ter novo reformo.

20:15 Po podatkih DVK, ki se razlikujejo od rezultatov vzporednih volitev, a se jim vedno bolj približujejo, bi trenutno tudi SLS prestopila parlamentarni prag.

20:22 SLS je doživela hud poraz, a bi se še lahko izmuznila v Državni zbor. Franc Bogovič je napovedal, da bo v primeru neuvrstitve odstopil z mesta predsednika stranke. SLS je sicer dovolj močna stranka, da lahko preživi tudi izpad in naslednji veliki preizkus bo že jeseni, na lokalnih volitvah. Kaj SLS dela narobe? Zelo možno je, da je žrtev hude polarizacije, ki jo je povzročil Janez Janša, saj jim onemogoča pridobiti več glasov na politični desnici, medtem ko je po drugi strani Stranka Mira Cerarja pobrala večino sredinskih glasov.

20:55 Zadnji rezultati DVK: po 82,15% prešetih glasov, vodi SMC s 34,8%, sledi SDS z 20,57%. Tretji je DeSUS z 10,15%, za njimi so SD s 6,13%, Združena Levica s 5,99%, NSI s 5,39% in Zavezništvo Alenke Bratušek s 4,39%. SLS je tik pod pragom s 3,94%.

21:30 Bivši finančni minister Janez Šušteršič, je na povolilni oddaji na RTV Slo izrazil željo po koaliciji SMC, NSi, ZaAB. To je vsekakor možno, čeprav dosegajo točno polovico poslancev. Dodatek SLS, če bi se ta uvrstila v DZ, bi to koalicijo okrepil. Razumljivo je, zakaj si želi takšne koalicije. Namreč, to bi pomenilo bolj reformno vlado, sploh v smeri bolj ekonomsko liberalnega programa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s