Razdrobljenost medijskega prostora in blogosfera

Minila sta že več kot dve leti, odkar sem zapisal to:

Kakor blogi niso uničili časopisov, kakor facebook ni uničil blogov, tako tudi ti premiki ne pomenijo, da bo vse starejše odmrlo. Ne, le bolj razdrobljeno bo vse skupaj. Kar sem namreč hotel s prvim odstavkom poudariti, je da tisti občutek skupnosti izginja. Živimo v različnih svetovih, tiste skupne izkušnje, ki smo jo pred časi imeli recimo s televizijo, ko smo vsi, ali velika večina, gledali iste programe, izginjajo. Nekaterim je bolj všeč eno, drugim drugo, tretji gredo z vsakokratno modo naprej. Eni ostajajo s televizijo in tiskanimi mediji, drugi na spletu iščejo spletne strani, tretji so že pri blogih in jih morebiti celo pišejo, četrti so že na facebooku, peti čivkajo na twitterju, šestim je všeč instagram, sedmi prisegajo na iPhone, osmi bodo ravnokar odkrili nekaj novega. Če pogledamo samo naklado časopisov, lepo vidimo ta trend. Ta je namreč vedno nižja, saj se mnogi sprašujejo, zakaj plačevati za nekaj, kar lahko dobijo zastonj. Še več, mnogi se sprašujejo, če neka alternativna spletna stran ne ponuja bolj verodostojnih informacij, kot časopis z več desetletij dolgo tradicijo.

Kar se tiče tega bloga, kakšne posebne krize zaradi zatona blogosfere ni občutiti. Obisk je podoben. Oziroma, po selitvi z lastne domene na wordpress, je letos pomladi padel, a se hitro vrača v normalne tirnice. Razumem pa, da se mnogim zdi, da je blogosfera skorajda mrtva. Takšni ne razumejo dobro, kaj se dogaja, niti niso tega razumeli pred leti, ko so jo kovali v zvezde.

Do tega razmišljanja sem prišel preko bloga Lilole, Lenarta J. Kučića  in preko Blogbarometra 2014.

Kar je bilo nenaravno, je bilo kovanje blogosfere v zvezde in tisti čudni občutek skupnosti, ki so jo gojili nekateri blogerji. Podobna zgodba se mi zdi, da se ponavlja na twitterju. Pa je bilo enostavno napovedati prihodnost. Le na ameriški primer se je bilo treba ozreti, kjer so tudi nekateri blogerji našli prostor pod soncem zase in celo služili, večinoma pa je bilo ogromno avtorjev, ki so pisali za majhna občinstva in to iz veselja, ne zaradi denarja. Blogi niso uničili medijev, so pa  bili in so del procesa, ki bo tradicionalnim medijem zadal hude izgube.

V prihodnosti bomo še bolj razdrobljeni, kot smo bili do zdaj, kar bo velik problem predstavljalo predvsem podjetjem in politikom, ko bodo svoje zgodbe skušali prodajati čim večjemu občinstvu. Poti do le tega bo namreč vedno več. Pred leti je bilo preprosto, ko je bila dovolj prisotnost na televiziji in v časopisju. Zdaj je treba znati navigirati po zapletenih poteh spleta in svojo ciljno publiko iskati v številnih vrtičkih, ki so si jih ustvarile majhne skupine.

One thought on “Razdrobljenost medijskega prostora in blogosfera

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s