Ruske sankcije imajo pozitiven vpliv na pridelavo hrane v Rusiji

Ruski minister za gospodarski razvoj, Alexei Uljukayev je izjavil, da je omejitev uvoza zahodne hrane ekonomsko upravičena, saj statistika beleži rast v reji živine, posebej na področju mlečnih proizvodov, poroča Sputnik News.

Rusija je v odgovor na zahodne sankcije avgusta omejila uvoz hrane. To ni za posledico imelo le višanja cen zaradi izpada, ampak tudi pozitiven vpliv na domače proizvajalce. Kar je pričakovano. Tuje konkurence je manj, povpraševanje pa je še zmeraj isto. Sicer je potrebno nekaj časa, da domači proizvajalci povsem nadomestijo tuje, nemogoče pa zagotovo ni. Le vprašanje časa.

Ruski ne zahodni hrani ni le odgovor na sankcije. Bolj kot ne se zdi kot racionalen ukrep za krepitev samooskrbe. Morebiti bodo ruski proizvajalci sprva res manj učinkoviti, kot evropski, a po drugi strani bo večja proizvodnja doma Rusijo naredila bolj neodvisno in bo tudi zagotovila delovna mesta. Glede na to, da znotraj Rusije obstaja prosti trg, za razliko od sovjetskega komunističnega obdobja, ko tega ni bilo pa bo tekmovanje med ruskimi proizvajalci preprečilo, da bi ti bili preveč neproduktivni.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s