FDV proizvaja opranoglavce

Zagotovo je kar nekaj Slovencev, sploh tistih, ki se štejejo na desni pol slovenske politike, ki tako mislijo.

Z Urošem Urbanijo se strinjam v delu njegovega teksta na Časnik.si, v katerem piše, da pri slovenskih novinarjih ne gre ne za cenzuro, ne za samocenzuro, ampak da pišejo in poročajo v skladu z že ustvarjenim pogledom na svet. Toda potem gre Urbanija naprej in se ozre na FDV, kjer so ‘večino “cenzorskega” dela med izobraževalnim procesom’ že opravili.

Pojdimo zato k začetkom novinarske indoktrinacije, k slovenski zgodovini, ki se tako rada odpira po medijih. Kar je normalno glede na to, da je vsak teden kakšna partizanska proslava, občasno pa še kakšna domobranska. Uglednemu in izobraženemu (na FDV) novinarju mora biti zato takoj jasno, kdo je na strani dobrih in kdo na strani slabih. Še predno se loti pisanja ali poročanja s te ali one prireditve. Natančneje: še predno se sploh odpravi na teren. Slika, ki jo ima povprečen novinar v glavi, ne pušča dvoma: domobranci so izdajalci in pika. Partizani pa heroji in pika. Ob tako jasni in enostavni sliki, ki ne zahteva nobenega truda in razmišljanja, je zato resnica nepomembna.

Ko to preberemo, dobimo občutek, da je FDV tovarna, ki v svet bruha vojsko levičarskih klonov. Klonov, ki potem brez premisleka vztrajajo na eni razlagi sveta, zgodovine, nepripravljeni, da bi sploh razmišljali o kakšnem alternativnem pogledu. Povedo nam te besede tudi veliko o pretirani navezanosti ljudi, kakršen je Urbanija, na zgodovino. Domobranci in partizani povsod. Globoka rana velikega dela slovenske desnice, to je, da se identificirajo s poraženci druge svetovne vojne in da iz poraza nikakor ne zmorejo ustvariti zmage in si s to zmago zagotoviti prevlado v politični sferi, se noče pozdraviti. Zagledanost v preteklost ostaja.

Če se navežemo samo na delitev Slovencev na domobrance in partizane, se lahko vprašamo, ali je res FDV tista ki mladim ljudem pere možgane, dokler sveto ne verjamejo, da so partizani dobri, domobranci slabi, itd. Kaj pa vsa zahodna filmska produkcija, ki nenehno slika nacistični vojaški stroj kot zlo, zaveznike pa dobro? Od malih let so posamezniki podrvrženi takšnemu slikanju druge svetovne vojne, po katerem ni težko izpeljati, da je vsak zaveznik nacistične Nemčije bil pač pokvarjen, vsak nasprotnik pa dober. Ali vsaj koristen zaveznik. In kaj je s starši, ki svoje otroke tudi poučujejo o zgodovini, mimo šolskega sistema. Večina, da so bili partizani na pravi strani, domobranci pa na napačni.

Kar hočem povedati, je da se vplivi na posameznike začnejo že zelo hitro in da je naivno trditi, da na FDV pridejo študirati nepopisani listi, ki jih potem ta monstruozna tvorba spremeni v levičarske klone. Sam, kot nekdanji študent FDV, trdim, da je večina študentov že prvi dan imela svoje poglede na svet in da so bili ti večinsko bolj napredni, levičarski, socialdemokratski, ipd. Družboslovje je marsikje po zahodu tarča podobnih kritik, kakor pri nas, da so središča levičarske misli.

Opažam, da imajo na politični desnici pri nas zmotno mnenje, da je mogoče ljudi za svojo stvar prepričati z medijsko manipulacijo, z nenehnim bombardiranjem svoje strani zgodbe. To pojasnjuje tudi, zakaj so razne Demokracije in Reporterji tako brutalno enostranski in žaljivi. Izhajajo očitno iz mnenja, da bi lahko, če bi le dobili popolno prevlado v medijskem prostoru, hitro v obratni smeri ‘oprali možgane’ večini državljanom in tako prispevali k zmagi svojih političnih sil. Kaj bi šele lahko naredili, če bi ukinili FDV. Če to že ne gre, velja vsaj skušati obvladovati tiste zveste odstotke, na katere lahko zmerom računajo.

Toda če bi malo bolje premislili, bi videli, da se motijo. Če trdijo, da  medijska manipulacija prihaja iz druge strani, kako to, da potem ne opazijo, kako nima skorajda nobenega vpliva na približno 30% državljanov, ki redno volijo SDS NSi, SLS in ne bi nikoli svojega glasu dali kakšni stranki z druge strani političnega pola? Jasno je namreč, da če bi na medijskem prizorišču ostali samo njihovi mediji, to ne bi veliko spremenilo. Večina bi še vedno mislila, da so partizani dobri in domobranci slabi, če se spustimo na samo eno področje, o katerem se ne znamo zediniti.

Advertisements

One thought on “FDV proizvaja opranoglavce

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s