Mandarini v javnem sektorju

Javni sektor je razslojen. Del se masti, ko za druge denarja ni. Ko govorijo, da je treba zategovati pasove, se sami temu izogibajo in še samo dodajajo kilogramčke k svoji že tako zajetni teži. Prav zato moramo, ko govorimo o javnem sektorju, vedno najprej pogledati, o kom sploh govorimo.

Tako je, kot je ob razkritju dodatnih zaslužkov ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar in ob govoricah o njenem odstopu zapisal Luka Mesec na svojem FB profilu:

1. Da je javni sektor notranje razslojen. Obvladuje ga kasta “mandarinov”, kot so jim rekli na starem Kitajskem. Ti imajo doživljenjske pozicije, ugled in moč.

2. Udoben položaj in mehek sedež, na katerega se lahko vrnejo, jim omogočata lahkotne izlete v politiko. Zato ni presenetljivo, da resorni ministri večinoma prihajajo ravno iz vrst mandarinov.

3. Ko so enkrat na političnih pozicijah, mandarini seveda udejanjajo interese svoje kaste. Branijo donosen izredni študij, kjer si lahko z delovnimi sobotami podvojijo zaslužke. Spodbujajo prekarizacijo dela, zastonjska pripravništva in reze na nižjih nivojih, saj to pomeni več denarja za njih. Zagovarjajo nadaljnjo politiko “outsourcinga”, saj je to donosen vir izčrpavanja javnega sektorja.

4. Odstop Stanke Setnikar Cankar ne rešuje problema. Ona se bo vrnila na svoj stolček na univerzi, prazno mesto na ministrstvu pa bo zavzel naslednji mandarin.

Će hočemo izboljšati delovanje javnega sektorja, moramo razumeti njegovo razslojenost. Pogosto se za medicinskimi sestrami, policisti in čistilkami skrivajo dobro plačani posamezniki, ki tiste najšibkejše pošiljajo v boj, da bi na koncu zavarovali le svoje privilegije. Reže pa se potem pri tistih, ki imajo že tako najmanj, medtem ko se med prebivalstvom širi prepričanje, da je javni sektor kot celota požrešen in poln bogatinov, ki nič ne delajo.

Nekaj moramo narediti, da omejimo moč te elite v javnem sektorju.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s