Samo Indijanci

Si predstavljate, da bi v tem trenutku palestinska država dva milijona Izraelcev držala zaprtih na zelo majhnem, gosto naseljenem področju in nad njimi izvajala blokado, vsake toliko časa pa izvedla letalske napade na ključno infrastrukturo? Si predstavljate, če bi ta muslimanska država iz leta v leto zavzemala več ozemlja, s katerega bi prej pregnala Izraelce? Bi ZDA takšno dogajanje mirno gledale, tudi če bi ta palestinska država bila tesen zaveznik Rusije in bi od tam letno dobila za nekaj milijard $ pomoči za nakup najsodobnejšega orožja? Dvomim.

A ker je obratno, nikomur ni več prav mar. Izrael počasi raste, Palestince zganjajo na vedno manjše območje in jih obsojajo na revščino, ko jim kradejo resurse, prihodnost pa lahko prineše še hujše poteze.

Širjenje Izraela je zelo podobno širjenju evropskih kolonistov v Severni Ameriki, ko so počasi izrinjali staroselce. Res je, da so jih veliko uničile bolezni, ki so jih Evropejci prinesli s seboj in na katere niso bili odporni, toda to ne zmanjšuje pomena geocida, ki so ga izvajali priseljenci. Jemali so njihovo ozemlje, da so gradili svoje naselbine, kadarkoli so kje našli pomembne resurse, so spet preganjali ‘divjake’, dokler jih niso zaprli v rezervate, kjer so postali ujetniki v svoji lastni domovini. Okoli njih so zrasle mogočne ZDA.

Kdaj bo nastopil trenutek, ko se bo država Izrael odločila, da potrebuje ozemlje Gaze in bo vse Palestince preprosto izgnala na Sinaj (s podporo Egipta)? Nove naselbine je treba nekje zgradit in počasi jim bo na ozemljih, ki jih nadzorujejo, zmanjkalo prostora. Smola za Palestince, ‘barbare’, ki so tako vsi po vrsti ‘teroristi’ in jih zato ni škoda. V resnici, četudi bi Palestinci sprejeli gandijevsko metodo boja za svoje pravice, če bi položili orožje, to dejanj Izraela ne bi spremenilo, Še vedno bi jih pobijali in preganjali, jim jemali zemljo in gradili naselbine in jih imenovali za skrajneže. Če ne drugeče, bi si kaj izmislili. Ker so zaveznik ZDA, bi mediji tam o njihovih dejanjih preprosto molčali.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s